Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Hägglunds apoteksfiasko 2
 • Läkemedel, Regeringen 18.07.2011

  Jag har tidigare kritiserat regeringens ”omreglering” av apoteksmarknaden och kallat den för ett fiasko. Vi har inte fått den tillgänglighet och de lägre priser som Göran Hägglund (KD) utlovade.

  Visserligen var det blivit fler apotek i städerna, men knappast på landsbygden och på vissa håll har det snarast blivit överetablering. Men det har blivit svårare att få tag på vissa mediciner, och priserna har i många fall blivit högre. Förtroendet för apoteken har sjunkit.

  Nu har DN gjort en prisjämförelse på typiska sommarprodukter som solkräm, myggmedel och plåster. De har samma pris oavsett apotekskedja, visar jämförelsen som tidningen gjort. Men det går att fynda – vissa priser sticker ut, skriver DN.

  Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, är kritisk till avregleringen.

  -Hittills har vi inte sett några stora fördelar för konsumenterna. Och det handlar inte bara om huruvida varorna har blivit billigare eller inte. Även om det öppnats många fler apotek inne i städerna, så har det inte blivit särskilt många etableringar på landsbygden, säger han till DN.

  Trots att det inte skett någon prispress, visar flera av apotekskedjorna röda siffror, konstaterar tidningen.

  Det kanske inte är så konstigt med tanke på överetableringen, tänker jag. I stället för den succé som Hägglund utlovade har kanske regeringen skapat en apoteksmarknad i kris. Men avregleringen går inte att backa.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:49

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.