Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Onödiga piller för miljarder
 • Det finns en enorm övertro på att olika piller kan göra oss friskare, vackrare och intelligentare. Proteinpulver, vitaminpiller, fettförbrännare, fiskolja och andra kosttillskott är big business. Förra året köpte svenskarna kosttillskott för 2,4 miljarder kronor.

  Men många påståenden om kosttillskottens effekter saknar grund, visar Efsas granskning av olika hälsopåståenden. Andra kosttillskott kan till och med göra oss sjuka.

  För de allra flesta är kosttillskott helt onödiga. Om vi äter allsidigt får vi i oss tillräckliga mängder av det vi behöver. Dessutom är det godare att få i sig de nödvändiga ämnena i form av mat, jämfört med piller.

  Det finns dock undantag. Gravida kvinnor bör äta folsyra, vilket minskar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Små barn och andra som inte får tillräckligt med sol bör få ett tillskott av D-vitamin, som normalt sett bildas då huden utsätts för solljus. Annars kan du, om du är frisk och äter normal och allsidig föda, skippa kosttilskotten.

  Detta inlägg har inspirerats av en TT-artikel.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:30

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.