Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Hälsosamt med kosttillskott?
 • I Sverige stoppar vi i oss kosttillskott med vitaminer och mineraler för 650 miljoner kronor, enligt den senaste statistiken från Apoteket AB och branschorganisationen Svensk Egenvård. Men många kosttillskott kan till och med förkorta livet, visar en stor undersökning bland äldre amerikanska kvinnor. Det här är den första studien som har tittat på effekterna av olika kosttillskott var för sig, rapporterar Vetenskapsradion.

  Forskarna följde nästan 40 000 kvinnor under mer än tjugo år och tittade på sambanden mellan vilka kosttillskott kvinnorna tog och vilka kvinnor som dog under studiens gång.

  Forskarna såg en liten riskökning för flera kosttillskott, till exempel multivitamintabletter. Men den tydligaste riskökningen såg forskarna bland de kvinnor som tog järnpreparat. Exakt vad riskökningen beror på är oklart, eftersom studien bara visar ett statistiskt samband, och forskarna utesluter inte att vissa av kvinnorna kanske tog järnkosttillskott på grund av olika sjukdomar, skriver Vetenskapsradion.

  Själv har jag uppfattningen att kosttillskott är överskattade. Om man äter en allsidig kost så är kosttillskott onödiga. Det finns dock undantag. Gravida kvinnor bör äta folsyra, vilket minskar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Små barn och andra som inte får tillräckligt med sol bör få ett tillskott av D-vitamin, som normalt sett bildas då huden utsätts för solljus. Dessutom finns det personer som inte, av olika anledningar, kan ta upp olika näringsämnen från kosten och därför behöver ett tillskott.

  Men annars bör du tydligen inte ens fundera över kosttillskott, bara bra mat. Du blir inte bara av med pengar i onödan, du kan till och med riskera din hälsa.

  Uppdatering: Stora doserE-vitamin ökar risken för att drabbas av prostatacancer, berättar DN.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 20:13

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.