Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kopieringsavgift kan drabba mobiltelefoner
 • Allmänt 31.03.2011

  Om du köper en mp3-spelare eller en hårddisk, med eller utan dator, ingår en så kallad privatkopieringsavgift i priset. Avgiften hanteras av organisationen Copyswede. Nu kan även mobiltelefoner drabbas av avgiften, berättar Computer Sweden och artikeln refereras av Sydsvenskan.

  – Många mobiler har ett minne som kan användas för privatkopiering av exempelvis musik. För oss är det viktigt att behandla aktörer lika. Jag har förståelse för att mp3-spelartillverkare undrar varför mobiler ännu inte omfattas av privatkopieringsersättning, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind till CS.

  Hur stor avgiften blir och vilka mobiltyper som bör omfattas kan Copyswedechefen inte svara på än. Det är en fråga för förhandlingar med mobiltillverkarnas branschorganisation MTB. Men i Tyskland, som redan infört en sådan avgift, ligger den på mellan fyra och elva euro, skriver CS.

  MTB vill inte ha några avgifter och förhandlingarna har brutit samman, skriver CS i en senare artikel som även den refereras av Sydsvenskan. Nu får troligen en domstol ta ställning till Copyswedes krav på mobilavgifter.

  Uppdatering: Även DN kommer med en artikel om avgiftsstriden, men ger även mer bakgrund till avgiften.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:13

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.