Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » ROT-avdrag kan ge skattesmäll
 • Privatekonomi, Skatter 12.06.2009

  Vi renoverar som aldrig förr. Men för att utnyttja skattereduktionen för rotarbeten fullt ut måste du ha en månadslön på 25 000 kr. Därför är risken stor för sommarens renoveringsiver blir en skattebaksmälla för många, varnar SvD:s E24.

  Skattereduktionen innebär att du i praktiken bara betalar halva arbetskostnaden. Men för att få skatten reducerad krävs det att du har tillräckligt med skatt att betala.

  Först ska skatten räknas ned med grundavdraget. Därefter görs avdraget för den allmänna pensionsavgiftten. Först därefter kommer skattereduktionen för hustjänsten.

  Den maximala skattesänkningen får du om du köper tjänster med arbetskostnader på 100 000 kr. Det ger en skattereduktion på 50 000 kr.

  Men för att kunna få denna skattesänkning måste du ha en inkomst på ungefär 25 000 kr. Har du mycket hög kommunalskatt kan det räcka med något mindre.

  Har du avdrag för räntor, resor till och från jobbet eller andra avdrag räcker det inte med 25 000 kr. Då måste du tjäna ännu mer.

  Vill du veta exakt hur mycket du kan utnyttja av skattereduktionen kan du använda dig av Skatteverkets skatteuträkningsprogram för inkomståret 2009 på Skatteverkets hemsida., skriver SvD.

  Lägg speciellt märke till att du måste väga in övriga avdrag i ekvationen, säger jag.

  Uppdatering: Även DN har en artikel om skatteeffekterna av det nya ROT-avdraget.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:03

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.