Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » GDA-bluffen
 • Jag har tidigare kallat den så kallade GDA-märkningen för oseriös. GDA står för Guidance daily amount och är tänkt att visa hur stor andel av det rekommenderade dagliga intaget av olika näringsämnen som en portion av livsmedlet står för.

  Det är tillverkaren som står för GDA-märkningen och genom att trixa med portionsstorleken kan vilken skräpmat som helst framstå som rena hälsokosten.

  Vad som får mig att tänka på detta igen är en påse tortillachips av märket El Tequito. Påsen är på 300 gram, en ganska normalstor påse, som normalt sett delas av 2-4 personer. Men när jag granskar GDA-märkningen på påsen, se bild, så upptäcker jag att en ”portion” består av 25 gram. En påse består alltså av 12 portioner.

  Friterade chips är definitivt ingen hälsomat, trots att portionstricket kan få den att framstå som sådan. Det är inte första gången som tricket används, Sveriges konsumenter har tidigare anmält Coca-Cola, OLW och Quaker Oats till Konsumentombudsmannen för vilseledande marknadsföring.

  Men industrin gillar GDA-märkningen och trycker på via sina lobbyister för att den ska bli obligatorisk i EU. Syftet är väl att undanröja risken för en mer seriös märkning. GDA kan knappast betraktas som seriös, bara som ett marknadsföringstrick.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:33

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.