Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » IT-ministern kappvänder om mobiltäckning
 • Regeringen, Telekom 12.04.2013

  mobilsamtalTidigare har IT-minister Anna-Karin Hatt hävdat att lagstiftning vore fel väg för att öka mobiltäckningen i Sverige.

  – Jag tror inte att lagstiftning är rätt väg att gå men samtidigt är det viktigt att vara tydlig mot operatörerna att när kraven är så starka från konsumenterna så finns det två vägar att gå: antingen skärper sig operatörerna, annars måste vi hitta andra vägar att ta oss framåt, sa hon i en Eko-intervju.

  Hennes uttalande förvånade mig då, eftersom problemen främst drabbar lands- och glesbygd, som Centern påstår sig värna. Men partiet är väl numera främst marknadsorienterat, Stureplan är viktigare än landsbygden.

  Men mobiltäckningen har diskuterats mycket på sistone. Inte minst lade SR-programmet Kalibers reportage ”Goda löften – dålig täckning” ved på brasan.

  Efter den senaste tidens uppmärksamhet kring dålig täckning verkar IT-ministern ha vänt på kappan.

  Det jäser i Mobilsverige, sa Anna- Karin Hatt på Post- och telestyrelsens konferens, hon kritiserade mobiloperatörerna i skarpa ordalag för att de bland annat presenterar täckningskartor utan koppling till verkligheten, för att de ger orealistiska löften och för att de måste investera mer i näten, enligt Ekot. Hon hotade bland annat med lagstiftning.

  – Sanningen är att om ni inte blir avsevärt bättre på att leva upp till era kunders förväntningar, om inte vi i närtid kan se att de här problemen får en lösning, så är det långt ifrån säkert att vi kan undvika det, sa hon enligt en TT-artikel som publiceras allmänt.

  Vi får väl se vilken verkan det får. Att täckningen, framför allt i glesbygd, är dålig är ostridigt. Mobilnäten har dessutom fått ökad betydelse när det gamla fasta kopparnätet rivs ner.

  Jag har alltid med förvåning sett att de olika operatörerna bygger upp var sitt nät. Gemensamma nät, eller roaming till rimlig kostnad, skulle bli betydligt billigare. Dessutom skulle täckningen i praktiken förbättras. Konkurrens är inte alltid bra för kunderna, trots politikers övertro!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:41

 • 3 Kommentarer

  • Leif Andersson skriver:

   Det är också viktigt att förstå att den nuvarande lagen, LEK 3 kap §11 ger IT-minister Anna-Karin Hatt allt hon behöver för att ställa krav på yttäckning för mobiltelefoni. Men felet är att hon inta har gjort det. Alltså synnerligen märkligt att IT-ministern först säger att lagstiftning är fel väg, ett par dagar senare hotar hon med skärpt lag och sanningen är den att hon inte har använt eller känt till den lag som finns! Inkompetens.
   Dessutom ger Anna-Karin Hatt stöd till telebolaget Net1 som stängde av mobiltelefonin på 450-nätet trots att detta nät har det allra sista kravet på mobiltelefoni i landet. Således klarar inte IT-ministern att ställa krav på operatörerna och inte heller att se till att den enda som har ett krav på mobiltelefoni idag, Net1, faktiskt lever upp till det!

  • […] har tidigare berättat att diskussionen om mobiltäckning har startat, efter ett radioprogram från Kaliber-redaktionen. […]

  • […] sin tidigare kappvändning verkar nu IT-minister Anna-Karin Hatt nu vara inne på att sätta press på operatörerna för att […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.