Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Avregleringen av elmarknaden ska utredas
 • Trots att en majoritet i Riksdagen beställt utredningar om samtliga avregleringar väljer Regeringen att utreda en, elmarknaden.

  Två ekonomiprofessorer får nu regeringens uppdrag att analysera hur elmarknaden fungerar och hur avregleringen påverkat priser, utbud, service och kvalitet. Men också att undersöka vad som egentligen påverkar elpriset och exempelvis vilken effekt utbyggnaden av vindkraften har haft. Utredarna ska vara klara i april, berättar Ekot.

  Det är väl bra, men måste följas av fler granskningar. Att släppa telekommarknaden fri har i stort sett fungerat bra, medan andra avregleringar är katastrofalt dåliga. Den avreglerade taximarknaden har visserligen lett till att det är lättare att få tag på en bil, men prisskojarna frodas. ”Omregleringen” av apoteksmarknaden har verkligen inte blivit den Succé som regeringen utlovade. I stället har vi fått överetablering i städerna, höjda priser på receptfritt och svårare att få tag på mediciner.

  Det finns fler exempel, men mitt allmänna intryck är många avregleringar skett av rent ideologiska skäl och att avregleringar ökar priserna samt när infrastruktur avregleras är det inte bra. Infrastruktur bör vi äga gemensamt, och vårda.

  Uppdatering: Även DN har en artikel om granskningen, mwn berättar inte mer.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:53

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.