Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Hovrätten: Fel att skuldsätta barn
 • Barn & ungdomar, Skulder 10.10.2012

  Jag har skrivit om det förut; hur barn kan få en ovälkommen present på 18-årsdagen. Det handlar om barn som skuldsätts för att deras föräldrar inte har betalat avgifter för exempelvis vård eller skolfoto. Avgifterna anses gälla barnen som på 18-årsdagen får de överta skulden och får ett inkassokrav.

  Sedan januari 2009 får barn, enligt lag, inte skuldsättas. Men skulder innan dess finns kvar. Det finns landsting som envisas med att driva in gamla vårdskulder och inkassoföretag som köpt skulder från privata företag. Med (ofta hög) ränta och avgifter kan en förhållandevis liten skuld till slut mycket hög.

  Konsumentombudsmannen har reagerat mot oskicket och valde att driva ett fall vidare, som vägledning. KO företräder där en kvinna som numera är 21 år. Inkassobolaget Alektum har krävt att flickan ska betala den gamla skulden för skolfoto som togs 2001, plus ränta och avgifter.

  KO hänvisar till att en äldre lag, från 1995, förhindrar föräldrar att skuldsätta sina barn och anser därför att flickan inte är betalningsskyldig.

  I ett utslag ger Svea Hovrätt får flickan, och KO, rätt. Det skriver KO i ett pressmeddelande som även uppmärksammas i en artikel från TT. Hovrätten, liksom tingsrätten tidigare, anser inte heller att Alektum bevisat att skolfotona varit till flickans nytta och därför behöver hon heller inte betala något för dem.

  – Domen är principiellt mycket viktig. Det är inte rätt att ungdomar på sin 18-årsdag får krav från inkassobolag för gamla skulder som deras föräldrar inte har betalat. Jag förutsätter nu att Alektum och andra borgenärer omedelbart upphör med att driva in dessa ogiltiga fordringar eftersom det borde strida mot god inkassosed, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman, i pressmeddelandet.

  Det verkar alltså som flera landsting, liksom Alektum och andra spekulanter,, får avskriva sina krav. Visserligen avser Alektum att överklaga domen men jag har svårt att se att HD skulle ta upp målet. Barn ska inte stå för föräldrars skulder! Det borde vara själklart för landsting och spekulanter. Allt annat är skamligt.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 17:14

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.