Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » KO företräder skuldsatt barn
 • Sedan 1 januari 2009 får inte barn sättas i skuld av företag. Och från 1 juni i år ändras även lagen för offentliga skulder som rör läkar- och tandläkarvård. Men lagändringarna gäller inte retroaktivt. Barn som skuldsattes före 2009 fortsätter att få krav från företag och inkassobolag.

  KO menar dock att även den tidigare lagen förhindrade föräldrar att skuldsätta sina barn och drar nu ett fall inför domstol, berättar KoV i ett pressmeddelande.

  Fallet handlar om en flicka som krävs på betalning för skolfoton som togs 2002, då hon var 11 år. I dag är flickan myndig och inkassoföretag, Alektum Finans, vill nu att hon ska betala den gamla skulden plus ränta och avgifter. KO anser att hon inte är betalningsskyldig.

  – Det finns många barn i samma situation som den här flickan. Därför är frågan principiellt mycket viktig. Det är inte rätt att ungdomar på sin 18-årsdag får krav från inkassobolag för gamla skulder som deras föräldrar inte har betalat. Skulderna kan leda till betalningsanmärkningar som gör det svårt att få egen bostad, telefonabonnemang och annat man behöver för att börja sitt vuxna liv, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman.

  Därför har KO valt att företräda flickan som ett så kallat KO-biträde. Genom att driva frågan i domstol är det KO:s avsikt att få fram en dom som blir vägledande för liknande fall, enligt pressmeddelandet.

  Att barn hamnar i skuld har alltid verkat konstigt i mina ögon. De får ju inte ingå avtal, varken nu eller tidigare, som måste vara grunden för att en skuld ska kunna uppstå. Utslaget i det här målet kommer att bli intressant. Det har betydelse för de 80 000 barn som är skuldsatta i Sverige. Majoriteten av skulderna rör små belopp. 76 procent av ärendena gäller skulder som är mindre än 500 kronor. I endast 0,5 procent av ärendena är skulden mer än 10 000 kronor.

  Även TT uppmärksammar saken.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:20

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.