Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fortsatta problem med ID-kort för utländska medborgare
 • Allmänt 26.06.2008

  Hur besvärligt det kan vara att få svenskt ID-kort för den som inte är svensk medborgare har jag bloggat om tidigare. Svårigheterna finns kvar, berättar Ekot i ett reportage.

  Den 1 maj i år slutade Svensk Kassaservice med att utfärda legitimationer och ansvaret flyttades över till polisen. Men de utfärdar bara nationella id-kort för svenska medborgare.

  För utländska medborgare, inklusive de som kommer till Sverige från andra EU-länder för att bo och arbeta, är det bara hos bankerna som de kan fixa en svensk legitimation. Det är där som problemen börjar, berättar Ekot.

  För att skaffa ett id-kort i en svensk bank krävs det oftast att du är antingen kund i banken eller har någon närstående som är kund i banken och kan gå i god för din identitet.

  Regeringen tillsatte i april 2007 en utredning som i december samma år kom fram till att polisen borde ta över utfärdandet av id-kort. Men polisen motsatte sig och sedan dess har inget nytt beslut tagits.

  Tills vidare är det alltså bara hos bankerna som utländska medborgare kan skaffa ett id-kort, vilket är mycket ovanligt om man jämför med andra EU-länder där det oftast är en myndighet som har det ansvaret, enligt Ekot.

  I höst kommer regeringens lösning på problemen för dem som saknar giltiga id-kort. Det beskedet gav integrationsminister Nyamko Sabuni i riksdagen, enligt tidningen Riksdag & Departement.

  Att utfärda id-kort ingår inte i polisens kärnverksamhet, resonerar regeringen. Därför bereder nu regeringen frågan vidare och återkommer med ett förslag i höst, enligt R & D.

  Att människor kommer i kläm verkar inte bekymra Nyamko Sabuni eller övriga regeringen. Utan svenskt ID-kort står man sig ganska slätt i dagens Sverige!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:53

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.