Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fortsatt svårt att få ID-kort
 • Allmänt 16.11.2009

  För att lösa problemet för den som inte är svensk medborgare att få id-kort gav regeringen Skatteverket uppgiften att utfärda korten.

  En kartläggning som Sveriges Radio har gjort visar att minst 1 500 personer saknar id-kort och därmed varken kan skaffa bankkonto eller skriva in sig på Arbetsförmedlingen, trots att de har uppehållstillstånd och svenskt personnummer.

  Problemet är Skatteverkets regler, någon måste intiga den sökandes identitet. Det krävs att man har ett nära släktskap med sin intygsgivare. Ett annat alternativ är att en arbetsgivare eller en handläggare som känner personen väl styrker identiteten.

  Sedan Skatteverket tog över utfärdandet av id-korten har det snarare blivit svårare för den här gruppen att skaffa legitimation, säger Åsa Callesen, chef på introduktionsenheten på Hisingen i Göteborg, till Ekot.

  Den som är bosatt i Sverige men saknar svenskt id-kort befinner sig i ett moment 22. Inte ens ett pass duger längre som id-handling. Problemet måste lösas!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:32

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.