Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Jordbruksministern: Matpriserna för höga
 • Om jag kan, brukar jag lyssna på Ekots lördagsintervju. Den här gången var det Jordbruks- och Fiskeminister Eskil Erlandsson som intervjuades (webbradio). Intervjun inriktades mycket på fiskeripolitiken, framför allt EU:s, och där fick vi dåliga svar från den ansvarige ministern.

  Men vad som verkligen fick mig att höja på ögonbrynen var när de svenska matpriserna kom upp. De är för höga, hävdade han, vilket också Ekot gjorde en nyhet av.

  Det som fått Eskil Erlandsson att reagera är att priserna stiger trots att bönderna får sämre betalt.

  – Det måste vara något fel i systemet när livsmedelspriserna fortsätter att stiga, eller i varje fall står stilla och priset som bonden får för sin produktion i många fall har halverats det sista året. Någonstans där pengarna vägen och jag vill ta reda på var de tar vägen. Jag tycker att vi måste se förändringar i alla led när det sker prisförändringar, sa han i intervjun.

  Jordbruksministern har nu, tillsammans med regeringarna i Sveriges europeiska grannländer, begärt en undersökning av var i livsmedelskedjan pengarna stannar. Själv misstänker Eskil Erlandsson att en del blir kvar hos butiksägarna, skriver Ekot.

  – Jag tror att en del av pengarna tar vägen dit. Vi såg och noterade häromveckan att till exempel Ica har tjänat väldigt mycket pengar under sista året. Det är ett bevis för att någon tagit pengarna som är emellan, säger han.

  Enligt en tidigare undersökning hamnar en stor del av förtjänsten i mellanleden. Men med tanke på hur bra livsmedelshandeln går, vore det intressant att få Jordbruksministerns teori bekräftad. Då kan vi, och regeringen, sätta press på livsmedelshandeln.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:57

 • 2 Kommentarer

  • Svenne Junker skriver:

   Fiskeminister Erlandsson en tragikomisk gestalt

   Vet inte om jag ska skratta eller gråta. För när jag sitter där på E4 i Skåne, på väg hem till Lund efter en slitsam värvningslördag på Ikea i Helsingborg, förefaller den svenska fiskeminister som en tragikomisk gestalt.

   Utfrågad i Ekots lördagsintervju faller Erlandsson platt till marken. Ministern säger att vi måste fortsätta att subventionera den snabba utfiskningen med svenska skattemedel, så länge alla andra europeiska länder gör det. Annars kommer de polska båtarna hit och trålar upp de sista ynglen.

   Detta anser jag visar minister Erlandssons brist på moral.

   Är det en fråga om arbetstillfällen? Nej. I dag lever mindre än 0,005 promille av den svenska arbetsstyrkan på fiskenäringen. Tänk att du står framför 1000 slumpmässigt utvalda personer. Då ser du 70 ingenjörer och sju läkare. Men förmodligen inte en enda fiskare.

   Är det tomt i de svenska livsmedelsbutikernas fiskdiskar? Nej. Drygt 60 procent av all svensk vildfångad fisk blir ändå foder (Lövin 2007).

   Människans moraliska ansvar för haven och naturen tycks vara en främmande frågan för Eskil Erlandsson. Han har inte lyckats förstå orättvisan med att mina barnbarn inte kommer få smaka fisk.

   Med möda konstaterar jag att fiskeminister Erlandsson är ett politiskt stolpskott, en man som prioriterar djurkupering under sitt EU-ordförandeskap samtidigt som Sveriges och EU:s subventioner suger de sista fisken ur våra hav.

  • […] i fickorna på de led som är mellan bonde och konsument. Jordbruksministern har redan tidigare deklarerat att priserna är för höga, så frågan är varför jordbruksministern väntat så […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.