Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nu ska matpriserna utredas
  • När bönderna får bättre betalt för sin mjölk stiger priserna i butik, men när bonden får sämre betalt sänks inte priserna, visar en rapport som Jordbruksverket gjort. Ekot Har tagit upp frågan på nytt.

    Nu ska regeringen utreda var pengarna inom livsmedelskedjan tar vägen.

    – Vi måste ge i uppdrag till olika myndigheter att ta reda på var pengarna tar vägen. Om man hittar någonting ska man ge förslag på åtgärder, så att det blir en bättre prisbild för bönder och för oss konsumenter, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson till Ekot.

    Svensk dagligvaruhandel skyller detta på landets mejerier. Företaget Arla, som är landets största mejeriföretrag, säger att en förklaring till att konsumentpriset inte följer det pris bonden får beror på världsmarknadspriserna på mjölk eftersom 80 procent säljs utomlands, enligt Ekot.

    Vi har länge förgäves väntat på att matpriserna ska sjunka eftersom priserna på till exempel mjölk och spannmål gått ned. Enligt en tidigare utredning hamnar pengarna i fickorna på de led som är mellan bonde och konsument. Jordbruksministern har redan tidigare deklarerat att priserna är för höga, så frågan är varför jordbruksministern väntat så länge.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 13:40

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.