Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ausweis, bitte!
  • Allmänt 18.06.2010

    Det finns en företeelse här i Sverige som får mig att tänka på Tyskland under den tid som en stor del av folket gick med armen höjt i vinkel. Under den tiden kunde tåget helt plötsligt bli fyllt med soldater som ropade – Ausweis bitte (Identitetskort, tack)!

    Samma uppmaning möter du om du åker tåg i Sverige idag, fast inte på tyska och inte av soldater. Du måste visa id-kort för att få resa med SJ, trots att du har en giltig biljett.

    Anledningen är att SJ försöker lappa och laga i sitt sjuka biljettsystem. Eftersom systemet inbjuder till spekulation, personer som köper upp billiga biljetter och sedan säljer dem vidare till högre pris, har SJ infört att biljetterna är personliga. Du måste kunna legitimera dig för att få åka.

    Men det innebär också att du inte kan lämna biljetten vidare, ens utan ersättning. Tänk dig situationen att du ska är inbjuden till ett bröllop, men blir sjuk. Då kan du inte lämna biljetten vidare till brorsan, för att han ska representera familjen. SJ:s regler tillåter inte detta.

    Jag funderar allvarligt på att göra en aktion med civil olydnad. Jag sätter mig på ett tåg, försedd med giltig biljett, men vägrar legitimera mig. Antagligen kommer då tåget att ställa sig på nästa station och i högtalarna uppmanas jag att avlägsna mig, annars kommer inte tåget att fortsätta.

    Om jag fortfarande vägrar visa id-kort eller gå av tåget, vad händer då? Kommer tre biffiga Securitas-vakter att släpa mig av tåget?

    Det vore intressant att prova, speciellt med media närvarande! Skulle inte SJ vara tvungna att överge ett vansinnigt biljettsystem då?

    En annan tanke – det finns massor av människor som vistas legalt i Sverige utan att ens kunna få id-kort. Får inte de resa med tåg? Papperslösa?

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 21:51

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.