Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kosttillskott med silver säljs trots förbud
 • Silverkulor Silver är ett omdiskuterat ämne. Det används bland annat i ytbeläggningar i vissa kylar och i de de kritiserade silvertvättmaskinerna. Företrädare för svenskt vatten och SNF har krävt ett förbud eftersom ämnet är en miljöfara.

  Finfördelat, kolloidalt, silver har också sålts som kosttillskott, trots att Livsmedelsverket gått ut med en varning. Enligt förespråkarna ska det underlätta kroppens syresättning och döda mikrober. Dessa effekter saknar dock belägg.

  Kritikerna är bekymrade för hur små silverpartiklar, nanopartiklar, uppträder i kroppen. De kan bland annat passera genom kroppens skyddsbarriärer.

  Silver får inte längre säljas som kosttillskott, av försiktighetsskäl. Men det finns fortfarande i hälsokostbutiker och på nätet, och betecknas också som kosttillskott, trots att tillverkaren gjort om förpackningen och betecknar det som en produkt för vattenrening. Innehållet är dock identiskt. Det avslöjar Vetenskapsradion.

  – Problemet med nanopartiklar är att de är väldigt små och att de har väldigt stor yta i förhållande till sin storlek. Det gör att de blir väldigt aktiva. Man har sett att de lätt transporteras över tarmen, över olika membran, och över blod-hjärnbarriären och så vidare. I de få studier som har gjorts kan man ibland se att man kan få inflammationer i tarmen eller i vissa målorgan som mjälten och njurarna, säger Emma Halldin på Livsmedelsverket, till Vetenskapsradion.

  Det är märkligt hur enkelt det är att kringgå förbudet. Hur försäljarna dessutom kan sälja detta med gott samvete är obegripligt.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:10

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.