Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Varning för silver som kosttillskott
 • SilverkulorSilver säljs med hälsoargument som kosttillskott. Men människan behöver inte det som mineraltillskott och silver kan ha negativa effekter såväl för kroppen som för naturen, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

  Kosttillskott som innehåller kolloidalt silver (dvs finfördelat i en vätska) marknadsförs ofta som ”mineraltillskott” med påståenden om att vi lider brist på silver. Dessutom förekommer det att produkterna marknadsförs med indirekta påståenden, via till exempel länkar till tidningsartiklar, om att de har förebyggande, lindrande och botande effekter på infektioner.

  Silver anses inte vara livsnödvändigt för människor och det finns för närvarande inte något som talar för att det finns något behov av silver som mineraltillskott. Däremot finns det risk för att negativa hälsoeffekter kan uppstå – i synnerhet om man tar produkter som innehåller silverföreningar eller kolloidalt silver under längre tid.

  Det är känt att det finns personer som efter långtidstillförsel av silver har utvecklat så kallad argyria. Argyria karaktäriseras av en skiffergrå/gråblå missfärgning av framför allt hud och ögonvitor. Även inre organ kan missfärgas. Argyria anses i de flesta fall inte vara förknippat med allvarliga följdverkningar, men missfärgningen är permanent och går inte tillbaka även om man slutar med silvertillskott, enligt Livsmedelsverket.

  Silver kan användas som bakteriedödande medel. Precis som för många andra bakteriedödande medel kan bakterierna bli resistenta om det används i onödan. Det var den farhågan som framfördes när Samsungs silvertvättmaskin diskuterades.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:13

 • En Kommentar

  • ulf pohl skriver:

   Betr.:Kolloidalt silver,näringsrekommendationer…
   Är det någon som överhuvudtaget tror på vad livsmedelsverker säger?
   Det verkar som att verket i första hand bryr sig om prestige och att bevara status quo.Man ifrågasätter alla välgrundade avvikande uppfattningar trots decennienas misslyckanden och obevisade påståenden.Dags för ommöbleringar.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.