Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bakteriefritt på DN debatt
 • Regeringen måste förbjuda bakteriedödande tillsatser, skriver företrädare för Svenskt vatten och Naturskyddsföreningen på DN debatt. Det är i produkter som kläder och textilier som de vill förbjuda tillsatserna eftersom de slutligen hamnar i våra vatten.

  För att ett klädesplagg ska kunna vara antibakteriellt måste det vara behandlat med ett bakteriedödande ämne, såsom triclosan, triclocarban eller olika typer av silversalter.

  Denna antibakteriella behandling innebär en miljöfara. Ämnena kan skada arvsmassan, fortplantningen och embryoutvecklingen hos olika organismer, skriver de.

  De här ämnena har diskuterats tidigare0. Redan när jag arbetade för P1Konsument var den så kallade silvertvättmaskinen uppe till diskussion, liksom silverbeläggningar i kylar och frysar. Triclosan har diskuterats som ingrediens i tandkräm och deodoranter.

  Frågan är om dessa ämnen behövs för att reducera antalet bakterier i olika sammanhang och jag kan definitivt inte se någon nytta i kläder och textilier. I vatten hör de inte hemma.

  TT refererar också debattartikeln.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 19:05

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.