Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Mycket kemikalier i kläder och textil
 • Det finns mycket kemikalier i de kläder vi köper, jag har tidigare berättat om några exempel. Men kunskapen om kemikaliefrågor och om den europeiska kemikalielagstiftningen Reach hos butikerna är mycket bristfälliga. Det visar en undersökning som gjorts i Göteborg, berättar GP.

  Undersökningen gjordes i 123 butiker som säljer kläder, inredningstextilier samt klädslar till barnvagnar och bilbarnstolar. Kunskapsnivån var, enligt rapporten, ”i stort sett obefintlig”.

  – Butikerna har gjort som strutsen lite för länge. Men man kan inte bara strunta i lagen. Det är dags att de tar sitt ansvar, säger miljöinspektör Marco Bongiovanni som genomförde undersökningen, till GP.

  Men regelverket är viktigt. Det ger till exempel oss konsumenter rätt att på begäran få reda på om några av de ämnen som omfattas av EU:s kemikaliedirektiv finns i de varor vi köper.

  I GP:s artikel finns också en lång lista på olika ämnen som kan förekomma i textilierna.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:36

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.