Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Otvättade jeans allergifara
 • jeans För ett tag sedan visade konsumentprogrammet Plus att många jeans innehåller giftiga ämnen. Trots detta rekommenderar många jeanstillverkare att man ska vänta med att tvätta nya jeans i ett halvår. Detta för passformens och en snygg slitnings skull.

  Men experter varnar, tvätta först och använd sedan, menar de. Både GP och Ekot tar upp ämnet.

  Åke Bergman som är professor i miljökemi på Stockholms universitet säger att alla nya textilier innehåller kemikalier och dem ska man utsätta kroppen för så lite som möjligt.

  – Jag vill lyfta fram det här med allergier. Varje sak vi lägger till som är ett tillägg kan innebära en lite ökad risk. En känslig person reagerar på det och då är det väldigt dumt att ta den risken. Jag skulle definitivt rekommendera att tvätta först, säger Åke Bergman till Ekot.

  – Det är en lång exponeringstid för kroppen att ha ett par jeans sex månader, om man inte har långkalsonger under, säger Anne-Charlotte Hanning, forsknings- och utvecklingsansvarig inom tvätt och rengöring på Swerea IVF, till GP.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:38

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.