Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Mycket hokus-pokus för kosttillskott
 • Vi omges dagligen av olika påståenden om de hälsobringande eller prestationshöjande effekterna av olika ämnen i mat eller hälsokost. Men få påståenden visar sig hålla för en granskning. Det visar den fortsatta granskningen som görs av EU-organet för livsmedelssäkerhet, Efsa, berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

  Jag har tidigare berättat om delresultat från granskningen, som ska vara klar i år. Den här gången har ytterligare 442 påståenden granskats, och få får godkänt.

  Här är de som fått godkänt:

  • Antioxidanter i olivolja skyddar kroppens celler mot oxidativ stress.

  • Koffein vid en mängd av 3-4 mg koffein per kg kroppsvikt ger ökad vakenhet och prestation. Det motsvarar cirka två koppar kaffe. Studierna gäller bara för vuxna.

  • Byte av mättade fettsyror mot omättade fettsyror kan normalisera kolesterolvärden. Det gäller för livsmedel med hög halt omättade fettsyror som olivolja, majsolja, jordnötsolja, rapsolja och valnötter.

  Granskningen är bra eftersom skogen av ogräs bland påståendena rensas bort. Det är nog bara kosmetikabranschen som kan tävla med livsmedelsbranschen när det gäller odokumenterade påståenden.

  Uppdatering: De flesta hälsopåståenden kring kostfibrer kan komma att förbjudas, påstår SvD och kopplar detta till ny forskning kring tillsatta fibrer som visar att de saknar hälsoeffekt.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:23

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.