EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, har fortsatt sin granskning av hälsopåståenden. Granskningen visar vilka påståenden som ska vara tillåtna vid marknadsföring av livsmedel.
I denna omgång, den femte, bedömdes 536 hälsopåståenden. Liksom i tidigare bedömningar anser Efsa att det inte finns något vetenskapligt stöd för större delen av den dokumentation om hälsopåståenden som har granskats. Detta gäller främst substanser som inte är näringsämnen, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
De utlåtanden som är positiva, det vill säga har tillräckligt vetenskapligt underlag, i omgång fem gäller följande:
- Fibrerna arabinoxylan från vete-endosperm (frövita) samt betaglukaner från havre och korn – reducerat blodsockersvar efter måltid
- Fibern chitosan (som bland annat finns i skaldjur) – bibehålla normal kolesterolkoncentration i blodet
- Rågfiber – bättre tarmfunktion
- Reducerat natriuminnehåll – bibehålla normalt blodtryck
- Fruktos som ersätter glukos eller sackaros (socker) – reducerat blodsockersvar efter måltid
- Glykemiska kolhydrater (som bryts ned till blodsocker i mag-tarmkanalen) – bibehålla normal hjärnfunktion
- Dryck med kolhydrater som har högt glykemiskt index (glukos, sackaros) och innehåller elektrolyten natrium (carbohydrate-electrolyte solution) – förbättrad vattenabsorption under träning
Du kan läsa mina inlägg om tidigare granskningar här, här, här och här.
Andra bloggar om: Efsa, Livsmedelsverket, Livsmedel, Hälsopåståenden
[…] kan läsa mina inlägg om tidigare granskningar här, här, här, här och […]