Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Villaägarna slåss mot lagfartskapningar
 • Lagfartskapningar är ett brott som husägare idag är väldigt oskyddade mot, menar Villaägarnas Riksförbund som i början av sommaren startade en kampanj för att reglerna kring lagfartsärenden måste förändras, skriver HD. Lantmäteriet, som handlägger lagfartsärenden, borde skicka ut en underrättelse till den person som säljer huset innan de ger lagfart på fastigheten till en ny ägare, menar de. Då får husägaren en chans att reagera om någon försöker få ut en lagfart på huset med falska namnteckningar. Men justitieminister Beatrice Ask har, på en direkt fråga i riksdagen, svarat att det skulle bli för dyrt och krångligt för myndigheterna att hantera ett sådant system.

  – Ett ihåligt resonemang, vi tror ju att vi lever i en rättsstat, säger Stefan Stjernedal, regionchef i Villaägarnas Riksförbund region syd. Han kallar hela situationen, inklusive uttalandet från justitieministern, absurd.

  I dag ersätter staten i stället dem som drabbas av lagfartskapningar genom att betala vad det kostar i bland annat advokatkostnader för att få tillbaka lagfarten.

  Men att ändra rutinerna hos Lantmäteriet skulle, enligt Stefan Stjernedal, kosta staten en och en halv miljon kronor om året – växelpengar i sammanhanget, det borde staten kunna betala för att stå upp för rättssäkerheten, tycker han. För lagfartskapning är ett brott, 29-åringen som kapat Nils och Evas hus till exempel är nu efterlyst och polisanmäld misstänkt för urkundsförfalskning.

  Lantmäteriet utreder nu, på uppdrag av regeringen, vilka möjligheter som finns för att förhindra lagfartskapningar. Resultaten ska redovisas i november. Enligt Lantmäteriet är kapningar väldigt sällsynta, de fall som de upptäckt finns i Stockholmsområdet, där flera hus utsattes för kapningsförsök i våras. En gemensam nämnare verkar vara att de hus som råkar ut för lagfartskapningar inte är belånade, något som förenklar proceduren för bedragarna.

  Sedan Villaägarnas Riksförbund drog i gång sin kampanj i början av sommaren har Lantmäteriet fått mer än 2 000 mejl från oroliga husägare som undrar om de verkligen äger sitt hus. Den som vill kan själv kontrollera via Lantmäteriets hemsida.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:48

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.