Regeringens tokliberaler, med kd i spetsen, har åter igen kommit en bit på vägen att infria ett av sina vallöften, att privatisera apoteksmarknaden. Eller omreglera, som det heter på regeringens nyspråk.
Ökad tillgänglighet och lägre priser, lovar socialminister Göran Hägglund (kd). Ökad tillgänglighet i form av fler apotek och längre öppettider kan det kanske bli, men lägre priser – knappast.
Det är bara att titta på exemplet Norge. Där avreglerades apoteksmarknaden för några år sedan, och priserna sköt i höjden. Apoteksmarknaden togs över av tyska och engelska storbolag. Priset på generika, det vill säga mediciner som kan ersätta någon annan där patentet gått ut, kan vara upp till fem gånger högre än i Sverige. Många norrmän åker till Sverige för att handla medicin.
Kan någon visa att länder med en avreglerad marknad har billigare läkemedel än i Sverige? Det angår oss alla, eftersom vi betalar en stor del av läkemedelskostnaden över skattsedeln.
Nej av(om)regleringen verkar bara ske av ideologiska skäl. Staten ska inte äga företag. Ständigt dessa löften om lägre priser, och ökad tillgänglighet. Annars brukar det heta valfrihet, nyorden växlar.
Stora delar av Apoteket AB:s verksamhet kan komma att säljas ut till internationella kedjor när apoteksmonopolet avskaffas. Men regeringens utredare vill samtidigt behålla mycket av dagens system, skriver HD. Skälet är att underlätta för andra att etablera sig, berättade Göran Hägglund i Aktuellt.
Är det någon mer än jag som ryser vid tanken att utförsäljningsminister Mats Odell ska få delar av apoteket på sin säljlista?
Apoteket AB, som vi alla äger, bildades 1970. Målet var, och är hittills, är att skapa största möjliga nytta av läkemedelsanvändning till lägsta möjliga kostnad. På den tiden hade vi värdens bästa apoteksverksamhet. I dag ska apoteket, precis som alla andra statliga företag, leka storbolag med målet att leverera så mycket avkastning som möjligt till ägaren, staten.
Staten skulle alltså kunna ställa krav på tillgängligheten. Men det får den inte göra i dagens nyliberala samhälle. Att det är vi, skattebetalarna, som betalar största delen av läkemedelskostnaderna, tar ingen hänsyn till. Ideologin tar över.
Vi får hoppas att apoteket, helt eller i delar, inte läggs till Mats Odells säljlista. Den, där tillgångar med avkastning på 8-10 procent, säljs ut för att betala skulder med en ränta på 4-5 procent. En tokliberal agenda, som dessutom förutsätter att svenska flket är idioter!
Inlägget är pingat på Intressant.se.
Andra bloggar om: Apoteket, Avreglering, Omreglering, Nyliberaler, Tokliberaler, Utförsäljning
Tröttnar ni socialister aldrig på att gnälla? Privata apotek fungerar utmärkt i hela Europa. Varför inte här?
Jag tror för övrigt att det är första gången någonsin kristdemokraterna kallas tokliberaler. Förstår att det var det värsta du kunde komma på. För en socialist finns det ju inget värre än att vara frihetsvän. Nåväl. Ditt ordval är tramsigt men kul hursomhelst.
C. L. K. Aqurette: Nej, egentligen är det inte bara kd jag kallar för tokliberaler i detta inägg. Såvitt jag vet är detta ett område där Alliansen är, eller åtminstone var, överens.
Däremot är kd väl företrädda bland tokliberalerna. Mats Odell har väl åtminstone bett epitetet ett ansikte. Han har ju ivrigt försvarat utförsäljningarna av de statliga bolagen.
Jag kan inte annat än tycka att sälja ut bolag med en avkastning på 8-10 procent för att betala en skuld (statsskulden) med en ränta på 4-5 procent är annat än tokigt. Men lioberalt, tillsammans ska vi ju inte äga något, eller hur!/ Carl
[…] det är inte pillren som blir billigare på apoteket. Det är apotek som ska reas ut. Nyligen presenterades den utredning som regeringen beställt, som behandlade avregleringen av apoteken. Eller […]