Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » EU ger klartecken för azo-färgerna
 • godis Jag har skrivit många inlägg om de omdiskuterade azo-färgerna, som används framför allt i godis. För en tid sedan kom en brittisk rapport som knöt azo-färgerna till hyperaktivitet hos barn.

  Studien fick EU:s livsmedelsmyndighet EFSA att göra en speciell utvärdering som nu är klar, enligt ett pressmeddelande från livsmedelsverket.

  Utvärderingen visar att det finns begränsade bevis för små effekter hos vissa barn. Däremot är det oklart hur den eventuella kopplingen mellan färgämnen och barns hyperaktivitet ser ut. Livsmedelsverket ställer sig bakom bedömningen, enligt pressmeddelandet.

  Enligt EFSA:s vetenskapliga panel, som med hjälp av externa experter gjort utvärderingen, finns ingen anledning att ändra värdet för rekommenderat dagligt intag eller införa förbud av de granskade färgämnena. Inom EFSA pågår en översyn av alla färgämnen var för sig. De färgämnen som ingår i den brittiska studien kommer att prioriteras i det arbetet.

  Intaget av de färgämnen som granskats, bland annat azo-färgämnen, är sannolikt mycket mindre i Sverige än i den utförda studien. Azo-färgämnen förekommer mest i läsk och lösgodis, skriver verket.

  Även SvD och TT har artiklar om granskningen.

  Jag tycker ändå att det finns all anledning att undvika dessa färgämnen. De är helt enkelt fullständigt onödiga. Innan EU-inträdet var de förbjudna i Sverige, då på grund av risken för allergi.

  Fotnot: De aktuella färgämnena är : E102 (Tartrazin), E110 (Solnedgångsgul), E122 (Azorubin), E123 (Amarant), E124 (Ponceau 4R), E129 (Allurröd), E151 (Lysande svart), E154 (Brun FK), E155 (Brun HT) och E180 (Litholrubin). Ett färgämne, E128 (Röd 2G), har nyligen förbjudits eftersom det anses cancerframkallande.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:54

 • 5 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.