Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » M och FP röstar för köttklister
 • Jag har kallat köttklistret Trombin för en produkt som vi egentligen varken behöver eller vill ha, klistret öppnar för köttfusk. Sverige röstade för att EU-kommissionen skulle godkänna köttklister, men när Europaparlamentet inom kort ska ta ställning är Moderaterna det enda svenska parti som entydigt gör tummen upp. Även Folkpartiet röstar ja, läser jag i GP.

  De svenska parlamentarikerna från S, V och MP kommer att rösta nej. Likaså Piratpartiet, trots att man inte tagit ställning i sakfrågan. Även KD och C aviserar att de kommer att rösta emot köttklistret.

  Åsa Westlund (S) gör ett försök att stoppa tillsatsen, med hjälp av en resolution i sitt utskott. Om en majoritet av ledamöterna i Europaparlamentets miljöutskott ställer sig bakom resolutionen, blir det omröstning i hela Europaparlamentet längre fram i vår, enligt TT.

  Folkpartiets ställningstagande innebär att Marit Poulsen, som vill profilera sig som hela Sveriges matmorsa, kommer att rösta ja. Hon borde skämmas! Klistret ger inga fördelar för oss konsumenter.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 11:04

 • 10 Kommentarer

  • Kalle skriver:

   Carl, vi har redan köttklister i Sverige och den är mer utbredd vana här än i övriga Europa. Vad tror du pizzaskinka är för något? Och alla halvfabrikat som nästan aldrig är rent kött i Sverige. Detta är inte lika utbrett utomlands. Det är anledningen till att Sverige röstar ja.

  • […] Trombin, anser jag vara onödigt i livsmedel. Den enda funktion det verkar ha är att lura konsumenter. Köttbitar som annars skulle bli […]

  • Carl skriver:

   Kalle: Visst finns det gott om framför allt charkprodukter som är sammansatta. Så har det varit länge, och det hittar du över hela världen. Men de är inte klistrade med trombin, utan pressade. Det är ganska lätt att upptäcka. Köttklistret skulle kunna innebära fusk av en helt annan dimension. /Carl

  • Kalle skriver:

   Carl: Jag är personligen helt emot denna typ av ”produktförädling”. Men även den du nämner, den sammansatta. I den sistnämnda används också ”köttklister” i form av blodplasma och annat. Nu ska inte köttklistret enbart förknippas med trombin. Principen är densamma. Per definition, är trombin mer avancerat och är patenterat. Så oavsett dimension av fusket, så fuskas det redan. Hade det befintliga fusket angripits innan, hade trombinen inte tagits upp ens till diskussion eftersom vi hade arbetat i motsatt riktning. Trombin har bara en framtid om vi tillåter det, vi konsumenter. Du har en stark röst genom denna hemsida och du kan påverka mycket. Jobba för en märkning av de produkter som kommer att innehålla ämnet, så förhoppningsvis självdör den branschen. Och då kan de ansvariga äta upp det själv.

  • Carl skriver:

   Kalle!
   De pressade charkprodukterna får vi nog leva med. Men att pressa samman kött görs i samband med beredningen, när köttet hettas upp på ett eller annat sätt (rökning, kogning mm). Det går inte att göra med rått kött, och det är där trombinet kommer in.

   Att enbart ha ett allmänt krav på märkning räcker inte. Då kanske det räcker med att det anges på innehållsdeklarationen, och hur ofta granskar du den? Dessutom, hur är det med köttet som används i storkök och på restauranger, där kan du inte se vad du får, och därför inte göra ett aktivt val.

   Det är också essensen i Åsa Westlunds förslag, som jag därför stödjer. Jag lovar att fortsätta vad jag kan göra mot onödiga tillsatser och fusk. Det är en anledning till att jag skkriver! /Carl

  • Kalle skriver:

   Carl: Jag förstår dig inte! ”De pressade charkprodukterna får vi nog leva med”, men inte trombin. Det är lite godtyckligt resonemang. Principen är ju densamma. Varför spelar det roll om det bereds under uppvärmning eller rå? Fusket är där oavsett!

   Sammansatta produkter finns i hela världen, korrekt. Men oftast begränsat till korv och i fåtal fall andra charkprodukter. Skillnaden mellan svensk salami och t ex italiensk salami är uppenbar, men den svenska är väl bättre?

   Jo, jag läser innehållsdeklarationen. Och jag gör det alltid i sammansatta produkter. Därför har t ex svenskt halvfabrikat ingen plats i mitt kök. Den håller helt enkelt för dålig kvalitet och är oftast tillverkad av suspekta råvaror.

   Vanan att äta denna typ av föda är vanligare här i Sverige än utomlands. Det är inte godtyckligt resonemang. Jag reser mycket. Ta korv med mos som ett exempel, en vanlig rätt i Sverige. Pulvermos med lite köttsmet och blodplasma. Alla vet det, men ändå äter det. Världens mest konstgjorda korv med mos. Men självkritiken uteblir! Ett annat exempel är när jag hade köpt färdig fryst wienerschnitzel i Tyskland som var gjord av riktigt kött (ej pressat), mejlade jag snabbt som attan och frågade Scan varför de inte sålde produkter som de i Tyskland, fick jag svaret att det är vad svenska folket vill ha.

   Min konklusion är att vi vet vad som är bäst internationellt och vill gärna framstå som duktiga, men inte på vår egen mark. Detta är självfallet monkeybusiness. Vårt synsätt är självbedrägligt (ref: min första kommentar). Det är det som oroar mig mest!

  • Carl skriver:

   Kalle: Ok, jag kanske inte var solklar. Vad jag syftar på är att pressning är mekanisk bearbetning, och sådan är svår att förbjuda. Trombin är en (bio-)kemisk tillsats, och tillsatser är betydligt lättare att förbjuda, eller undvika. Det finns visserligen ingen som helst anledning att tro att trombin är ohälsosamt, min invändning är att det bäddar för fusk.

   Med sammansatta produkter menar jag (i det här sammanhanget) sådant som innehåller delar av samma sak, till rxempel skinka. Just den skinka man kan köpa på burk är ett typiskt sådant exempel.

   Andra typer av sammansatta produkter som korv eller köttbullar är en helt annan sak. Där är blandningen av olika ingredienser själva grejen med det hela.

   Kvalitetsdiskussionen vill jag lämna därhän, den kan bli alldeles för lång. Men jag håller med dig delvis, många svenska produkter håller låg kvalitet. En så dålig produkt som Scans Hot dogs hittar du i få andra länder. Andra produkter av låg kvalitet, till exempel chicken nuggets, kommer ursprungligen från andra länder.

   Du kan ju klicka på knappen krönikor ovan, och lyssna på min gamla radiokrönika ”Storsäljare”. /Carl

  • Kalle skriver:

   Carl!
   Tack för allt! Din radiokrönika ”Storsäljare” är dock inte tillgänglig.

  • Carl skriver:

   Kalle: Hoppsan, jag glömde kolla om krönikan var tillgänglig, jag har inte ljudfiler för alla. Men nu ligger manuset där, så du kan läsa. /Carl

  • Kalle skriver:

   Carl, nu kommer snart något annat att fundera på. Se vad vi gör i Sverige: odlar köttbullar! Dra på trissor!

   Länk: http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article779429.ece

   Kalle: Det var väl ingen nyhet, odling av kött skrev jag om för 2,5 år sedan:-) Se:
   http://konsumenter.se/blogg/?p=652
   /Carl

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.