När jag förbereder dagens middag funderar jag kring potatis.
Potatis kan vara underbart god eller fullständigt intetsägande. Den kan koka sönder efter 17 minuter eller behöva mer än 25 minuter för att bli färdigkokt. Oberoende av storlek.
Oftast får vi bara veta om potatisen är fast eller mjölig. Dess egenskaper i övrigt får vi sällan veta något om. Värst är det för den potatis vi köper i lösvikt. Potatis i påse kan ibland vara märkt med sort och odlare. Men det räcker inte.
Ett bra exempel är mandelpotatis. Jag har ibland blivit grymt besviken över dess smak. Mandelpotatis som kan vara så underbart god. Ibland smakar den ingenting. Jag tycker mig ha lagt märke till att i dessa fall har den varit odlad i södra Sverige. Kan det vara så att mandelpotatis måste vara odlad i Norrland för att få någon smak?
Vi borde kräva att få veta mer om egenskaperna hos den potatis vi köper, kokegenskaper, smak och så vidare. Hur en sådan varudeklaration skulle utformas har jag ingen aning om, men jag vill veta mer än i dag. Nu är det rena lotteriet.
[…] Den brukar vara svindyr. Hur den smakar? Vet ej, men jag har tidigare argumenterat för en bättre kvalitetsmärkning av potatis. Tryck […]
[…] men jag har fortfarande inte sett några bättre deklarationer för potatis, det har jag bloggat om tidigare. Jag skulle till exempel vilja ha information om kokegenskaperna för den sort jag […]