Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Jag anmälde reklamen för Meddelandelån
 • MeddelandelånDen som följer min blogg har nog insett att jag inte ser på de så kallade sms- eller snabblånen med särskilt blida ögon. De har också debatterats flitigt, och kronofogdens statistik visar också att många, framför allt unga, genom lånen fastnat i en skuldfälla.

  Konsumentverket reagerade också tidigt och KO drog ett av företagen, Mobillån, inför Marknadsdomstolen (MD). KO ansåg att företagets reklam, där snabbheten framhölls, stred mot god kreditgivningssed. Dessutom ansåg KO att företaget i sin reklam borde upplysa om kredittid och kostnader. MD gav KO rätt på den första punkten, men underkände den andra. Lagstiftningen omfattade helt enkelt denna nya typ av lån.

  För några veckor sedan noterade jag reklamskylten i bilden ovan i tunnelbanan. Den framhåller ju snabbheten, så jag kontaktade Konsumentverket och anmälde reklamen. Den strider ju mot utslaget i marknadsdomstolen. KoV har tagit upp fallet, vilket berättas i en artikel i Dagens Media.

  Visserligen är snabbheten ibland en chimär. Har du ”fel” bank kan du inte få pengarna förrän nästa bankdag.

  Meddelandelån verkar vara ett sällsynt sniket företag. När du skickar en ansökan kostar sms:et 20 kronor (betal-sms). Företaget tar naturligtvis inte ut någon ränta (då måste de ange effektiv ränta) utan har i stället en ”administrativ avgift”. Ett lån på 500 kr kostar 175 kr, lånar du 1000 kr kostar det 300 kr, 2000 kr kostar 450 kr och för ett lån på 3000 kr drar de dig på 600 kr. Lånet och avgiften ska betalas inom 30 dagar från ansökningstillfället.

  Meddelandelån erbjuder dig generöst nog ångerrätt. Du har 14 dagar på dig att ångra lånet. Då måste du betala tillbaka pengarna du fått inom 30 dagar från ansökningstillfället och dessutom betala en ”administrativ avgift”.

  Nu får du gissa hr stor den ”administrativ avgiften” är när du ångrar dig. Du gissar rätt om du tror att den är exakt lika stor som avgiften om du behållit lånet. Villkoren skiljer sig inte oavsett om du ångrar di ångrar lånet eller behåller det. Att kalla det för ångerrätt är skrattretande.

  Oavsett vad företaget bakom lånen heter anser jag fortfarande att det är att hänsynslöst utnyttja människor i trångmål. Att de ofta är unga gör inte saken bättre.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 10:21

 • 4 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.