Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Öresauktioner – Lotteri eller skojeri?
 • Internet, Spel 26.01.2009

  Jag har skrivit om dem förut, lågprisauktionerna på nätet, eller som de tydligen också kallas – öresauktionerna. Nu har de väckt Konsumentverkets intresse, hör jag på Ekot.

  De så kallade öresauktionerna lockar användarna till att lägga dyra bud via sms och den som förlorar auktionen kan ha betalat hundratals kronor utan att få någonting.

  – Jag såg reklam på tv och tänkte att det där låter ju kul. Men jag upptäckte ganska snart att det var ju fullständigt omöjligt att ropa in någon vara, vare sig det var en dyrbar sak eller en mindre dyrbar sak, säger Rolf Tylstedt som förlorade 500 kronor på auktionerna, till Ekot.

  Så här går det till: För varje bud som läggs på en vara höjs priset endast med några ören, exempelvis 10 öre.

  Att lägga ett bud kostar upp till 20 kronor. Om ett presentkort värt 500 kronor säljs för 23 kronor innebär det att 230 bud har lagts.

  Auktionssajten kan då maximalt ha fått in 4 600 kronor i budkostnader för ett presentkort värt 500 kronor.

  Så länge människor lockas att lägga bud så förlängs auktionstiden, vilket gör att man aldrig kan veta när en auktion egentligen avslutas. Till exempel finns en auktion på en bil som förlängs med 1 minut i taget och som pågått sedan 11 november.

  Den som förlorar en auktion kan ha betalat budavgifter på hundratals kronor eller mer utan att få något tillbaka. Det reagerar Konsumentverket, där Cecilia Norlander är utredare, på.

  – Eftersom vi har fått in anmälningar på det kan man kanske dra den slutsatsen att det inte är tydligt nog eller att det åtminstone att man inte förstår den totala kostnaden för att lägga ett stort antal bud för att köpa en produkt. Då får man titta på om även informationen finns så måste den vara tydlig och den måste vara skriven på ett sånt sätt så att konsumenten förstår vad det är för typ av tjänst man ger sig in i.

  Konsumentverket som precis inlett sin granskning ska nu ta reda på om det är något som är fel och därefter ta beslut om eventuella åtgärder. I Finland klassas öresauktionerna som lotterier eftersom det finns osäkra faktorer såsom när auktionen slutar, enligt Ekot.

  Det är företag som Minutauktion, Budstugan, En-krona, Öresauktioner, Mrsvensson med flera som arrangerar sådana här lotterier. Här behövs en tydligare lagstiftning!

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 13:45

 • 4 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.