Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Sänkt restaurangmoms – ett osäkert projekt
 • Politik, Regeringen, Skatter 07.09.2011

  I den kommande budgeten har Regeringen prioriterat att sänka restaurangmomsen. Enligt deras resonemang kommer det att leda till sänkta priser, vilket gör att fler äter ute och därigenom skapas fler jobb i branschen. Enligt regeringen kommer sänkningen att leda till 6 000 nya jobb.

  Det kan de drömma om, visar erfarenheter från Finland som genomförde en sådan sänkning för ett år sedan. Största delen av sänkningen hamnade i stället i restaurangägarnas fickor, berättar Ekot.

  Regeringen räknar med att sänkningen kommer att få fullt genomslag. Erfarenheterna från Finland visar att det bara är de stora restaurangerna som sänkte priserna så att det motsvarade momssänkningen. De flesta sänkte inte alls och totalt sett blev effekten bara en tredjedel av den förväntade, skriver Ekot.

  Beräkningarna av hur många jobb som skapats i Finland är inte klar. Men en liknande sänkning av frisörmomsen där gav närmast obefintliga effekter. Det verkar alltså som om den jobbskapande effekten är synnerligen osäker, och troligtvis låg.

  Om nu Regeringen får rätt och 6 000 jobb skapas blir de dyra, närmare 600 000 kronor per jobb eftersom staten går miste om 3,5 miljarder i skatteinkomster.

  Regeringen är alltså beredd att satsa miljarder på ett synnerligen osäkert projekt, samtidigt som pensionärerna får vänta på skattesänkningar. Jag kan inte förstå hur regeringen resonerar. Om man vill skapa nya jobb finns det väl dessutom annat som ligger närmare till hands, satsningar på infrastruktur till exempel.

  Uppdatering: Det är fel att satsa på sänkt krogmoms, samtidigt som många i Sverige är hemlösa och barn fortfarande vräks. Det ovanliga utspelet gör ledningen och forskare vid Lunds universitet i ett brev till politikerna, berättar Ekot.

  Uppdatering: Även DN uppmärksammar Ekots inslag.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:17

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.