Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Behöver vi kosttillskott?
 • PillerKosttillskott av olika slag, i form av vitaminer, mineraler och andra ämnen, har närmast blivit en modesak. Ibland förekommer uppgifter om att de kan förebygga, eller bota, sjukdomar och olika risker av allehanda slag. I Sverige stoppar vi årligen i oss vitaminer och mineraler för mer än 650 miljoner.

  Men en del kosttillskott gör mer skada än nytta, något som jag berättat om i flera olika inlägg. Den senaste varningen gäller tillskott av antioxidanter vid lungcancer.

  Dessutom varierar kvalitet och pris stort för olika kosttillskott. En nyligen genomförd analys visar att vissa tillskott ger långt mer omega-3 än vad kroppen behöver. Andra innehåller knappt några nyttiga fiskfetter alls. Artikeln publiceras i flera tidningar och uppmärksammas även i en TT-notis.

  Jag är fullständigt övertygad om att om man äter allsidigt och lever på ett vanligt sätt behövs inga kosttillskott. Undantag är om tillskott ordineras av sjukvården. Exempelvis kan det vara klokt av gravida att äta tillskott av folsyra, det minskar risken för att barnet föds med ryggmärgsbråck.

  Det är dessutom godare att få i oss det vi behöver via maten, fet fisk so lax är betydligt godare än omega-3-tillskott. Vi behöver inte lyssna på tillskotts-månglarna!

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 10:05

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.