Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vitaminer kan öka cancerrisk?
 • Piller Jag brukar envist och bestämt hävda att om du äter en allsidig kost så behöver du inga kosttillskott, till exempel i form av piller. Det är bara vid speciella sjukdomar och tillstånd, som graviditet, som det kan vara motiverat.

  Nu kommer det tecken på att tillskott i form av multivitaminer till och med kan öka cancerrisken. Det är ett fynd vid en stor epidemiologisk studie, som UNT berättar om, och som TT refererar.

  35 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län deltog i studien som publiceras i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition. Under de nära tio år som kvinnorna följdes fick 974 av dem bröstcancer.

  När forskarna tittade närmare på vilka som insjuknat visade det sig att de kvinnor som använde multivitaminer var överrepresenterade. Uttryckt i siffror förhöjdes risken för bröstcancer med 19 procent för de kvinnor som åt minst sju multivitamintabletter i veckan, jämfört med dem som inte åt vitaminer alls, skriver TT.

  Nu ska man inte ta resultaten från en epidemiologisk studie som en absolut sanning. Det återstår till exempel att visa varför sambandet uppstått.

  – Även om vi ännu inte vet om det rör sig om ett orsakssamband är våra resultat en larmsignal som måste tas på allvar och utredas vidare, säger Susanna Larsson vid Karolinska institutet till UNT.

  Men det kan vara en signal till att granska pillermaffians påståenden med lite mer kritiska ögon.

  Kosttillskott, Vitaminer, Multivitaminer, Cancer, Bröstcancer

  Skrivet av av Carl @ 9:54

 • En Kommentar

  • Kosttillskott-åsa skriver:

   Hej! Multivitaminer är ju ett ganska brett område även om säkert de flesta innehåller ungefär samma saker men i olika mängd. Vet man mer exakt vad det var i dessa multivitaminer som resulterade i detta utfall? Jag menar, skulle det egentligen ha kunnat vara en tillsats i tabletterna som orsakat detta? Typ färg, gelatin, eller det som får en tablett att sitta ihop, vad det nu är =o)

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.