Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Religiös tro på privatiseringar
 • Politik 08.09.2011

  Många politiker har sedan länge en närmast religiös tro på privatiseringars fördelar. Det som privatiseras blir alltid bättre, effektivare och billigare. Ibland undrar jag om de tror att vädret skulle bli bättre om SMHI privatiserades.

  Nu har Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, kommit med en rapport som granskar kunskap och effekten av privatiseringar inom välfärden; förskolan, skolan, individ- och familjeomsorgen, hälso- och sjukvården, arbetsmarknadspolitiken samt omsorgen om äldre och funktionshindrade.

  Den viktigaste slutsatsen av studien är att det råder en anmärkningsvärd brist på kunskap om effekterna av konkurrens i den svenska välfärdssektorn. Utifrån befintlig forskning går det inte att hitta belägg för att reformeringen av offentlig sektor medfört de stora kvalitets- och effektivitetsvinster som man hoppades på, konstaterar SNS.

  Rapportens slutsatser presenteras också som ett inlägg på DN debatt och refereras av SvD. I en artikel i GP tar upp den del av rapporten som handlar om vinster i privata skolor.

  Politiken kring privatiseringar bygger alltså mer på tro än vetande, sådant brukar höra religionen till. Det kanske är dags att sätta stopp för privatiseringar till dess det finns bättre kunskap om konsekvenserna. Många privatiseringar, speciellt i form av utförsäljningar, går inte att backa; det är stor risk att man kastar ut barnet med badvattnet!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 10:04

 • 3 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.