Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Jordgubbsfuskare jagas
 • jordgubbsplanta Inför midsommar är intresset för jordgubbar stort. Många anser att det ska vara jordgubbar till midsommar och att de svenska smakar bäst. De svenska jordgubbarna har ett dagspris på 50 kronor här på torget medan de importerade belgiska kostar 30 kronor.

  Då kan det vara frestande att sälja importerade gubbar under svensk flagga. Jag har tidigare berättat att jordbruksverket ska kolla ursprunget för misstänkta partier och nu har DN en artikel om kollen. Det är grundvattnet som påverkar gubbarnas innehåll.

  -Man jämför den kemiska sammansättningen med en referenskarta och prickar in precis i vilken region jordgubben odlats. Vi får prover från många länder. Fusk med jordgubbar är ett alleuropeiskt problem, säger Jörg Lickfett till DN. Han arbetar på Agroisolab i Julich i västra Tyskland som utför analyserna åt Jordbruksverket.

  Det är jordgubbsodlare som står för flera anmälningar.

  -Man ser ju hur folk står och säljer massor av kartonger märkta med ”svenska jordgubbar”, men när man smakar fattar man direkt att gubbarna är importerade, säger en annan odlare, som anmält flera fall till Jordbruksverket.

  Nu väntar Jordbruksverket på provsvaren, som väntas i nästa vecka. Vi får väl se hur utbrett fusket är i år, men förra året hade det minskat.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 7:53

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.