web analytics
  • Hot Dogs Nu får jag tillfälle att rasta en av mina otaliga käpphästar – usel svensk korv. Trots att jag ser dåligt är det en produkt som jag verkligen granskar innehållsdeklarationen för, korv.

    Jag vägrar att köpa usel svensk korv med lågt köttinnehåll, min gräns går vid 50 procent. Lägre går jag inte.

    Under många år var jag stamkund på monsieur Philippes korvfabrik på söder i Stockholm. Monsieur Philippe var ursprungligen algerier, men kärleken hade lockat honom till Sverige. När han mötte den usla svenska korven beslutade han sig för att sätta upp sin egen korvfabrik. Han gjorde fantastisk korv av utmärkt kvalitet, och efter många olika recept. Jag brukade gå dit med jämna mellanrum. En dag var fabriken tyvärr borta, det sista jag hörde var att han öppnat restaurang på Gotland.

    Tillbaka till den usla svenska korven. Råd & Rön har granskatt ett antal svenska ”sommarfavoriter”, något som även TT och DN berättar om.

    Resultatet är avskräckande, åtminstone när det gäller köttinnehållet:

    • Sibyllas grillkorv med vitlök och örter: 89 procent.
    • Dulanos grillkorv: 88 procent.
    • Möllers grillbricka med tre sorters tyska korvar: 79-88 procent.
    • Möllers Lammgrillare: 71 procent.
    • Scans Red Hot Chorizo: 65 procent.
    • Charkmästers kycklinggrillkorv: 63 procent.
    • Sörensens fågelcharks kycklinggrill: 59 procent.
    • Scans Grilla grillkorv: 56 procent.
    • Lithells Barnens bästa grillkorv: 56 procent.
    • Änglamarks grillkorv: 37 procent.
    • Ica:s grillkorv: 37 procent.
    • Coops grillkorv utan skinn: 35 procent.
    • Scans Hot dogs original: 34 procent.
    • Enebackens skinnfria grillkorv: 32 procent.
    • Hemköps hot dog: 32 procent.

    Enebackens grillkorv, Hemköps Hot dogs och Änglamarks grillkorv innehåller dessutom mer vatten än kött, enligt Råd & Rön.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:07

  • 3 Kommentarer

    • Björn Felten skriver:

      Visst är det märkligt att inte fler människor, som är måna om korvkvaliteten, gör sin egen korv? Det är ju så himla enkelt att vem som helst kan göra det!

      Om fler började göra egen korv, så kanske det inte hade varit så himla svårt att hitta fjälster i affärerna. Numera får man mest oförstående huvudskakningar som svar när man frågar efter fjälster — ingen verkar ens veta vad det är nu för tiden!?!?!!

      Testa gärna att göra hemmagjord salami till exempel. Lätt som en plätt.

    • […] hemma, jag har alltid ansett det vara en usel produkt. Min uppfattning grundas framför allt på kötthalten, som brukar ligga på 30 och några procent. Korvarna verkar vara gjorda av slaktavfall och smaken […]

    • Gustav Erikson skriver:

      Nu vet jag att detta är ett gammalt inlägg med ämnet är lika aktuellt för det.

      Att hög kötthalt är en kvalitetsmätare är en sanning med modifikation. Generellt kan man säga att korvar med högt köttinnehåll oftas gjorts på fläskkött och är i regel ganska feta. Problemet med saken är att folk som raljerar över kötthalterna inte har en aning om hur kötthalten beräknas. Sen är det väll så att korv som ligger neråt 35/100gr inte är kvalitetsprodukter.

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.