Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Folksam varnar – köp inte billig luftvärmepump
 • Energi, Vitvaror 12.10.2007

  En billig luftvärmepump kan stå dig dyrt. Var fjärde felanmäld pump går inte att reparera. Nu varnar Folksam för oseriösa försäljare, enligt GP.

  Åren 2004 – 2006 fick Folksam in 1 860 anmälningar om skador på luft/luftvärmepumpar. Av dem var 468 så dåliga att de inte kunde repareras utan fick kasseras och bytas ut.

  Enligt miljöchef Jan Snaar är siffran exceptionell. För övriga pumptyper är utbytesandelen ungefär 1 procent.

  – 25 procent är kolossalt mycket. Det här är den pumptyp som säljs överlägset mest, bara i år lär det säljas uppåt 100 000 stycken. En luftvärmepump med installation kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor så det handlar om mycket pengar, säger Jan Snaar till GP.

  Det handlar om pumpar som säljs på nätet, via postorder eller stormarknader får elektronik och vitvaror. Dessa har ofta kort garantitid och säljs utan installation. Just installationen kan vara mycket komplicerad att göra själv, i varje fall på ett korrekt sätt.

  GP har också en checklista att gå igenom när du väljer värmepump.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 13:47

 • 3 Kommentarer

  • Bra Luftvärmepump skriver:

   Det finns värmepumpar som man själv kan installera med så kallade snabbkopplingar. Då behöver man inte vakuumsuga rören för de skall vara vakuumsugna från fabrik. Låter vädligt bra. MEN det fungerar inte så bra som det låter. Kommer det in lite luft i systemet så slits kompressorn fort ut.
   För stora märken som Pansonic, Toshiba och Mitsubishi Electric är felprocenten nere i 0.1%. Köper man däremot billiga luftvärmepumpar eller värmepumpar avsedda som AC i sydeuropa så kan man räkna med problem. Och det är det som Folksam vill varna för med sin artikel

  • Carl skriver:

   Jag har tagit bort länken som ledde till en komersiell webbplats. Se kommentarsreglerna! /Carl

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.