Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Krisens framsida – krönika
 • Krönikor, Privatekonomi 14.02.2009

  Det är kris och lågkonjunktur, allt är bara jämmer och elände. Det är det intryck vi får från alla håll, och krisens baksidor avhandlas ständigt. Men det finns faktiskt en framsida av krisen också. Här är några exempel.

  Först och främst har räntorna gått ner. För många med bostadslån har räntekostnaden blivit rejält mindre. Själv har jag, och har alltid haft, rörlig ränta. Det går, tack vare att jag inte är högbelånad. Sett över tiden har rörlig ränta lönat sig, åtminstone för mig. Och räntesänkningarna visar sig redan på nästa räntefaktura.

  Att industrin går på lågvarv har också positiva effekter. Råvarupriserna har gått ned vilket kan innebära mindre prisökningar och rent av prissänkningar. Men det finns en annan effekt också. Tillgången på energi ökar, vilket kan innebära lägre energipriser, till exempel på el.

  Ska du köpa en begagnad bil, är det läge just nu. Försäljningen har sjunkit, vilket visar sig i lägre priser och bättre prutmån.

  Svenskarna har också blivit mer benägna att byta bank. Småbankerna har fått ett uppsving, vilket ökar konkurrensen. Storbankerna kan inte längre bete sig som de vill. De har alltför länge kunnat förlita sig på trogna kunder.

  Många rapporterar också att bemötandet av kunderna i olika butiker har blivit bättre. Det är inte längre en ynnest för dig att få handla just där. Det kan ge bättre service.

  Något som jag hoppas mycket på är att krisen ska förändra svenskarnas matvanor. Blodpuddingen, gott, billigt och nyttigt, slår försäljningsrekord. Men jag hoppas att svenskarna i ökad utsträckning ska börja laga mat från grunden. Förhoppningsvis kommer vi att lägga märke till att det lönar sig, både ekonomiskt och i form av ökad matglädje. Det vore verkligen en positiv effekt av krisen.

  Det finns också en rad marginella effekter av krisen. Medlemskap i golfklubbar slumpas bort och du kan äta på en lyxkrog för halva priset en vardag.

  Härom dagen hörde jag att de kinesiska skrivtecknen för kris och möjlighet är de samma. Jag vet inte om det är sant, men det är kanske så vi ska se det!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:57

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.