Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » City Gross och GMO
 • Jodå, jag har reagerat på City Gross reklamkampanj ”Ingen GMO”, och höjde på ögonbrynen när jag såg deras reklamfilm. Ingen GMO i våra köttdiskar, säger de bland annat.

  Någon GMO (genmodifierade organismer) har aldrig någonsin funnits i våra köttdiskar. Vad de verkar mena är att de djur, som återfinns i slaktad form i köttdisken, inte har fått föda som innehåller GMO.

  Men GMO smittar inte, om djuren har matats med GMO-föda levererar inte GMO-kött. För att så skulle vara fallet måste djuren själva genmodifieras, och det går inte att åstadkomma via födan.

  Dessutom finns det inga belägg för att GMO skulle vara farligt att äta, varken för människor eller för djur. Det finns ett fåtal indikationer på motsatsen, men dessa forskningsrapporter har inte kunnat styrkas. Däremot finns det andra anledningar till att jag är skeptisk till GMO

  City Gross reklamkampanj är djupt ohederlig och spelar bara på människors rädsla.

  Ett antal debattörer har också reagerat, i en debattartikel som publiceras i SvD. City Gross kampanj mot GMO är oansvarig och vilseledande. Genom den tar City Gross ställning mot ett helt vetenskapsområde och mot en miljövänlig utveckling, skriver de bland annat.

  Undertecknarna verkar vara oreserverade vänner av GMO. Det gör att jag inte tycker om en del av deras argument. Till exempel är jag inte alls övertygad om att odlingen av GMO skulle vara miljövänlig, tvärt om. Däremot kan jag hålla med om att City Gross sprider villfarelser, och det är ohederligt. Å andra sidan är det inte första gången City Gross är ute och far, de märker ju en del produkter med ”Äkta vara”.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 10:15

 • 6 Kommentarer

  • […] till GMO. Men de utnyttjar vår skepticism och mångas rädsla på ett ohederligt sätt, som jag skrev tidigare. Att låta företaget få bli hjältar i en debatt, som egentligen handlar om något […]

  • Aaa skriver:

   Jag har handlat på City Gross sedan långt innan dessa kampanjer kom, och mitt bestående intryck är att där kan jag, betydligt bättre än i de dominerade kedjornas butiker, välja de produkter jag själv tror är bäst, och att kvalitetsvarorna faktiskt finns på hyllorna. Hos de stora kedjorna så saknas ofta möjligheten att välja bort skräpprodukterna eftersom andra produkter saknas. (Inte så att lågprisprodukterna saknas hos City Gross, men det finns alternativ.) Jag upplever det som att City Gross försöker, med begränsade resurser, hjälpa mig att peka på det som de upplever som bättre alternativ. Ungefär som goda råd från en mer erfaren person, men som kan ha fel ibland. Angående ”Ingen GMO” så tycker jag den har en mycket klar indirekt poäng, stöd de (lantbrukare) som vill bromsa GMO-införandet. Den indirekta effekten med mer pengar till de som vill bromsa GMO träffar alldeles rätt.

   Effekterna med att använda GMO-foder är svårmätta men kan därför inte viftas bort. Det som händer är att med en MYCKET låg sannolikhet så hoppar segment av gener mellan olika organismer i form av mutationer. Någon enstaka gång så blir mutationen livskraftigt, och konsekvensen av detta är att om man har massiv användning av GMO så kommer GMO-egenskapen att sprida sig i ekosystemet, förr eller senare. Om det gör något beror på egenskapen. Snacket om att det bara gäller en viss växt och inga risker för omgivningen är absolut skitsnack, utan om man ska introducera en ny egenskap så borde egentligen alla få inlägga veto därför att alla riskerar att drabbas om det går fel.

   Det är också så att även om djur som matats med GMO-foder inte får på något sätt genmodifierat kött, så kommer enskaka molekyer av fodret ändå att följa med, eftersom ämnesomsättningen inte är perfekt. Och i fallet med galna ko-sjukan har just enstaka felsyntetiserade molekyler som smiter förbi i ämnesomsättningen en förödande effekt, även om antalet sjukdomsfall är begränsat, troligen därför att felet pga att det kom fram naturligt och därför inte spriddes massivt gav tillräckliga marginaler för att kunna hanteras innan det blev försent. Om man istället introducerat det i t.ex. foder som distribuerats kommersiellt av en ledande aktör så skulle det kunna drabbat stora delar av världens befolkning innan problemet uppmärksammats.

  • Carl skriver:

   Aaa: Nej gener, dvs delar av arvsmassan, kan inte hoppa mellan växter och djur, eller tvärt om. Då fordras genmanipulation med laboratorieteknik. Genewr kan föras mellan närbesläktade arter, eller samma art, som korsas. Det är så avel och växtförädling kan gå till.

   Blanda inte heller in prioner (galmna kosjukan) i sammanhanget, det handlar om något helt annat.

   Jag har inget emot City Gross, men jag har mycket emot deras reklamkampanj, se mitt inlägg. /Carl

  • […] har tidigare bloggat om City-gross kampanj ”Ingen GMO” och debatten kring den. Jag tyckte då att City-gross kampanj […]

  • […] har tidigare kritiserat City Gross reklamkampanj ”fritt från GMO”, och kallat den djupt ohederlig. Även Livsmedelsverket har kallat den vilseledande. Nu berättar ATL att Konsumentverket begärt […]

  • […] har tidigare kritiserat City Gross reklamkampanj ”fritt från GMO”, och kallat den djupt ohederlig. Livsmedelsverket har kallat den vilseledande och Konsumentverket har krävt att City Gross ska […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.