Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Diskussionen om tv-avgift går vidare
 • Efter den i mitt tycke orimliga domen från förvaltningsrätten i Luleå, som gjorde internetanslutna datorer och datorplattor jämställda med en vanlig tv, har diskussionen gått vidare.

  Gunnar Karlsson, professor i teletrafiksystem vid KTH, som tidigare deltagit i debatten, varnar i en intervju i SvD för att Radiotjänsts tolkning av lagen får orimliga konsekvenser – också för dem själva. Intervjun uppmärksammas också av DN.

  – I lagen finns också en rapporteringsskyldighet av tv-mottagare. Den som köper en tv måste anmäla innehav, och den som säljer måste rapportera det. Nu plötsligt tvingar lagen Radiotjänst att föra register över i princip all typ av kommunikationsutrustning, och det blir helt orimligt för dem. Jag tror inte att de har tänkt igenom de konsekvenserna ordentligt, säger professorn till SvD.

  Han tycker dessutom att förvaltningsrättens dom har stora brister eftersom den inte definierar vad en dator är för något.

  Även politiker har reagerat. ”Det är uppenbart att Radiotjänst har stora problem med att upprätthålla respekten för sitt uppdrag hos svenska folket”, skriver riksdagsledamoten Lars Beckamn (M) på SvD:s debattsida. Han tycker att indrivningen av licenspengar för datorer och datorplattor bör ses över. ”Lagstiftningen är tydlig om när avgiftsplikt för tv föreligger”, svarar Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst i Kiruna.

  Det må vara hur det vill med lagstiftningen, men i varje fall tolkningen ger orimliga konsekvenser. Exempelvis ska blinda, som har stor nytta av både dator, datorplatta och smarta mobiltelefoner, betala tv-avgift. De lär knappast titta på tv.

  Dessutom innehåller vår omgivning massor av datorer, som ofta kan vara internetanslutna. Det gäller till exempel övervakningsutrustning, hushållsmaskiner och bilar. Ska vi betala tv-avgift för dem?

  Det är nog dags att se över både lagstiftning och tolkning. Det blev nog inte som lagstiftaren tänkt sig och regeringen borde agera.

  Andra bloggar om: , , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:00

 • 3 Kommentarer

  • Kerstin skriver:

   Gunnar Karlsson, professor i teletrafiksystem vid KTH, var ju ganska pinsam när hamn började svamla om programvara, man kan se streamad TV även om man helt saknar hårddisk i datorn och inte har någon programvara installerad alls.

   Sedan har man inte de senaste 30 åren talat om ”blinda”, vart har du legat begravd? Även sysnskadade vill naturligtvis kunna se på TV, även en synskadad som inte har någon syn alls vill kunna lyssna på TV-program för att följa nyheter, debatt och inte minst för att kunna följa med i den sociala samvaron

  • Carl skriver:

   Kerstin: Jag tycker att Gunnar Karlsson har en poäng när han pekar på att lagen är dåligt skriven. Att ha en dator med Internet-anslutning räcker inte för att titta på tv. När det gäller blinda har jag omfattande kontakter i gruppen, det är få som över huvud taget ”tittar” på tv, däremot är de storkonsumenter av radio. Men lik förbaskat måste hela gruppen nu betala tv-avgift, om de har dator. /Carl

  • […] har bloggat om det tidigare. Efter det att Radiotjänst införde regeln att alla med Internet-ansluten dator, datorplatta och i […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.