Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Risker med nanopartiklar i solskydd och kosmetika?
 • solbadMånga solkrämer och kosmetikaprodukter som säljs i Sverige innehåller nanopartiklar som misstänks vara cancerframkallande. Nu kräver EU:s expertkommitté att tillstånden omprövas. Inom kort föreslår kemikalieinspektionen nya strängare regler för nanomaterial, enligt en artikel i SvD.

  Jag har tidigare bloggat om att den brittiska regeringens expertgrupp framfört liknande farhågor.

  Nanopartiklar är extremt små partiklar av olika material. De kan användas i många tillämpningar, de mest kända är nog smutsavvisande fönster och tyger. Men de används också i till exempel solskyddsmedel. Men hälsoriskerna är ganska litet undersökta. Det har exempelvis framförts farhågor om att de skulle kunna tränga igenom blod-hjärnbarriären, som normalt skyddar hjärnan. Att de skulle kunna framkalla cancer är än så länge bara spekulationer. Forskning behövs!

  Uppdatering: Nu kommer Läkemedelsverket med ett pressmeddelande som handlar om ett av de utpekade medlen, titandioxid. Det ingår i en del solskyddsmedel, men också i läkemedel.

  Verkets preliminära bedömning är att det inte föreligger ökad risk för cancer vid intag av titandioxid via munnen eller via huden.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:25

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.