Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kortvarig pristopp på spannmål spår bedömare
 • vete2 I sommar har vi kunnat läsa om lägre spannmålsskördar, som beror på torka i stora delar av Europa och regn i Asien, Kanada och andra delar av Europa. Många har nog sett höjda matpriser framför sig, och det har till och ed talats om risk för matupplopp.

  Enligt uppgifter från EU-kommissionen beräknas spannmålsskörden i EU bli cirka 2,5 procent lägre än under föregående år och därmed uppgå till 287,3 miljoner ton, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

  Men pristoppen kommer inte att bli långvarig, spår Harald Svensson, chefsekonom vid Jordbruksverket.

  – En viktig skillnad mot pristoppen som inträffade under 2007/2008 är att världslagren av spannmål är mycket större idag. Det är därför inte troligt att den senaste tidens snabba prisstegring blir lika långvarig och går upp till de mycket höga prisnivåer som gällde då, säger han.

  Uppdatering: Den dåliga skörden gör att Ukraina övervöger att följa Rysslands exempel och införa exportbegränsningar, läser jag i ATL.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:34

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.