Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vin bidrar till långt liv
 • Den som äter medelhavskost ökar sina chanser att leva länge. Viktigast är måttliga mängder vin och att hålla ner på köttet, visas i en ny stor studie. Det är DN som berättar om rönen.

  Tidigare studier visar att traditionell medelhavsmat rik på grönsaker, olivolja och fisk men med måttliga mängder kött, vin och mjölkprodukter leder till ett friskare och längre liv.

  Nu kan en grekisk forskargrupp för första gången visa vilka delar av medelhavskosten som är viktigast för hälsa och livslängd. Forskarna har följt matvanor och dödlighet hos mer än 23.000 friska grekiska kvinnor och män under drygt åtta år.

  – Vill man leva länge ska man dricka måttliga mängder rött eller vitt vin till maten. Det är bättre än att inte dricka alkohol alls, vilket nog provocerar många i Skandinavien. Alkoholen tycks bland annat vara fördelaktig för näringsämnena i maten i magen, säger Dimitrios Trichopoulos, professor i epidemiologi vid universitetet i Aten och verksam vid Harvard School of Public Health i USA.

  I topp kommer alltså måttliga mängder alkohol. Näst viktigast är att äta lite kött och charkprodukter, eftersom kött bland annat ökar risken för cancer. Sedan följer i tur och ordning mycket grönsaker, frukt och nötter samt olivolja och baljväxter, skriver DN.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:17

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.