Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Kemiskt/tekniskt
  • HusmålningFolksams test av Sveriges vanligaste utomhusfärger pågår i två år och nu är det dags för halvtidsresultat. Redan nu utfärdas varning för 3 av de 46 testade färgerna, enligt Folksams pressmeddelande.

    Det gäller Träfasad / oljefärg från Jula / Färgstaven, Husfärg från ÖoB / Färglab och Oljefärg, även den från från ÖoB / Färglab. Underkännandet beror på att de ytor som målats med färgerna påtaglig mögelpåväxt.

    – Att de tre färgerna havererat redan efter halva testperioden är ett underbetyg för de berörda tillverkarna. Att måla om ett hus är ett kostsamt projekt. – och väljer man fel färg blir det ännu dyrare, kommenterar Folksams färgexpert Stefan Hjort.

    De slutliga resultaten presenteras nästa år.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

  • VäggmålarePriserna för färg kan variera otroligt mycket. När Testfakta lät testa sju olika vanliga vita väggfärger varierade priserna mellan 379 och 1285 kronor för 10 liter.

    Men den billigaste färgen var minst lika bra som de dyraste – åtminstone inte när det gäller färgernas täckningsförmåga, tålighet mot repor samt hur lätta de är att torka av.

    – Tittar man bara på dessa aspekter finns det ingen större anledning att köpa något av de dyrare fabrikaten, säger Dan Alverfors, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som utfört testet, till Testfakta.

    Den skillnad som kunde noteras var att några av de billigaste färgerna hade sämre täckningsförmåga. Testvinnare blev en av de dyrare, från Nordsö, men den billigaste, från Rusta, kom tätt efter.

    Som vanligt sammanfattar Testfakta resultaten i en tabell.

    Andra bloggar om: , ,

  • myggaDet låter bra, ta på dig ett armband så slipper du myggen. Men armbanden innehåller ämnen so kan ge upphov till kraftiga allergiska reaktioner. Symptom som andnöd, utslag och brännande fötter har rapporterats, berättar Ekot. Nyheten uppmärksammas av DN och SvD i egna artiklar samt av TT.

    Flera konsumenter har hört av sig till Kemikalieinspektionen och undrat över hur armbanden kan vara godkända. Men myggarmbanden räknas till gruppen biocider. Enligt dagens lagstiftning behöver inte biocidprodukter godkännas av Kemikalieinspektionen för att kunna säljas.

    Den första september i år skärper EU, lagstiftningen av biocider. Den nya lagstiftningen innebär bland annat att varor bara får innehålla biocider med verksamma ämnen som är godkända av Kemikalieinspektionen, skriver SR.

    Andra bloggar om: , ,