Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Transporter
  • taxifilJag har flera gånger skrivit om så kallad fultaxi där friåkare tar ut rena ockerpriser. Det har varit ett problem, inte minst för turistnäringen. Resehandböcker och -tidningar har varnat att det gäller att se upp när man sätter sig i en svensk taxibil. Ändå har många, svenskar och turister, blivit blåsta.

    Men en lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet verkar ha gett resultat, berättar bland andra Ekot och DN.

    Ändringen, som jag skrivit om tidigare, går i korthet ut på att föraren i en taxi där högsta jämförpriset (kostnaden för en resa på tio kilometer som tar 15 minuter) överstiger 500 kronor, ska lämna en uppgift om högsta pris för resan innan den startar. Polisen har också kontrollerat att regeln följs.

    Det är tydligen poliskontrollerna som gjort att de flesta fulåkare sänkt sitt jämförpris till under 500 kronor. Då gäller regeln inte dem och de kan undvika tidsödande poliskontroller, och besväret med att bevisa att de informerat sin passagerare.

    Men det gäller fortfarande att se upp, ett jämförpris strax under 500 kronor är fortfarande dyrt. Här i Stockholm ligger normala jämförpriser under 400 kronor, oftast runt 350.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Foto: Tage Olsin, Wikipedia commons

    Foto: Tage Olsin, Wikipedia commons

    Som vanligt gäller en rad nya lagar som påverkar oss konsumenter från 1 januari 2015. Här följer några av de viktigaste nyheterna, jag har tagit hjälp av en kortfattad sammanställning i DN.

    Automatisk förlängning av avtal, exempelvis för gymkort, har varit ett problem som jag skrivit om några gånger. Hittills har sådana avtal kunnat förlängas automatiskt, om kunden inte aktivt sagt upp det.

    Från och med 1 januari blir det krav på näringsidkare att skriftligen påminna kunden om avtalstidens utgång senast en månad i förväg.

    Ett bättre skydd för taxiresenärer införs också. Sedan avregleringen 1990, då prissättningen släpptes fri, har så kallad fultaxi med rena skojarpriser varit ett problem. Som jag berättat tidigare valde den tidigare regeringen att införa utökad informationsplikt för att angripa problemet. Själv tycker jag att ett pristak vore bättre.

    Om jämförelsepriset överstiger 500 kronor måste resenären tydligt upplysas om detta i samband med beställning, sammanfattar DN. Prisuppgiften ska ange det pris som resan som högst kan komma att gå på.

    För oss som använder tobak och dricker alkoholhaltiga drycker höjs priserna, genom höjd tobaks- och alkoholskatt. På snus höjs punktskatten med 12 procent och 6 procent för övrig tobak. Spritskatten höjs med 1 procent och för vin, öl och övriga alkoholhaltiga drycker är höjningen 9 procent.

    Dessutom blir det dyrare att ha bil för många. Skatten höjs för ett flertal bilar, lätta bussar och lätta lastbilar i det koldioxidbaserade systemet.

    Uppdatering: För bilägare som redan betalat fordonsskatt för en del av året kan skattehöjningen innebära att de måste göra en extra inbetalning. ”Vi bedömer att ägarna till cirka en miljon bilar kommer att behöva göra en extra inbetalning. Vi skickar ut avierna under nästa vecka och det är samma betalningsregler som gäller som för fordonsskatten normalt”, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande, enligt TT i flera tidningar.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • taxifilSedan 1990 är prissättningen i taxibranschen fri. Men det har gett som resultat att skojare i branschen utnyttjar systemet. I Stockholm förekommer priser på långt över 2000 kronor per mil, exemplifierar Ekot.

    Normalt sett börjar priserna i Stockholm på 300 kronor per mil. I Göteborg ligger priset på 250 till 650 kronor milen, och i Malmö från 200 kronor upp till 500 per mil. Allt enligt den undersökning som Transportstyrelsen gjort, enligt Ekot.

    Det kan diskuteras hur avregleringen av taximarknaden har fungerat. Visserligen blev det mycket lättare att få tag på en taxi, men prisskojandet skämmer. Hotellpersonal hör ofta klagomål från uppskörtade turister. De vett inte att priserna ska vara anslagna i taxin och inte heller att det gäller att se upp med vissa friåkare, det vill säga sådana som inte är anslutna till seriösa taxiåkerier.

    Det kanske är dags att reglera priserna igen!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Mjölken som Luleås skolelever dricker har transporterats 50 mil, trots att den produceras vid mejeriet i staden. Den tar omvägen om Umeå, tur och retur blir det 50 mil. Det är NSD som kommer med nyheten, som också refereras av TT och Miljöaktuellt.

    Det är matjätten Servera som levererar till skolorna i Luleå, men har sitt lager i Umeå. Alltså måste mjölken ut på sight-seeing.

    Närproducerat, men långväga färdat. Vettlöst, eller hur. Det kan inte ens vara vettigt för Servera, som borde se över sin logistik.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Att köpa närproducerad mat i tron att det alltid är bättre för klimatet kan vara en tankevurpa. Närproducerat är ett så luddigt begrepp att det i värsta fall kan vara sämre ur miljösynpunkt, berättar TT i en artikel..

    En lurighet med uttrycket ”närproducerat” är att det inte är definierat. Därmed finns det inget som hindrar producenter och handlare från att kalla sina produkter närproducerade, oavsett om de är tillverkade runt knuten, 100 mil bort eller någonstans i Europa, skriver tidningen.

    Även transportsätt kan inverka på hur klimatsmart det är. En långväga transport kan vara klimatsmartare än en kort. Men det är åter igen inte hela sanningen, produktionsmetoden inverkar stort.

    – Närproducerat sätter fokus på transportsträckan, men när det gäller total miljöpåverkan är det bättre att köpa ekologiskt långt bortifrån än att köpa något som är konventionellt odlat i Sverige, säger Emelie Hansson, agronom och jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen, till GP.

    Det finns dock andra anledningar än klimatpåverkan för att välja ”närproducerat”. Ett är att man vill gynna lokal produktion, en annan är att man vill ha varor som skördats så sent som möjligt.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Ibland studsar man till för någon detalj i ett nyhetsinslag. För mig hände det senast när jag såg ett Rapportnslag om miljöprövningen för Arlanda flygplats. Swedavia, bolaget som har de statliga flygplatserna, vill förändra de nuvarande villkoren.

    I inslaget intervjuades Torborg Chetkovic, koncernchef för Swedavia, bolaget som har de statliga flygplatserna.

    Bland annat handlade det o så kallade kurvade inflygningar. För att undvika buller i Upplads Väsby kommer i stället planen från norr, gör två högersvängar och landar på banan söderifrån. Sådana inflygningar har gjorts under ett par år.

    Vad som fick mig att studsa var några meningar i slutet av inslaget. Då sa hon, om kurvade inflygningar, att ”tekniken finns inte framme på ett säkert sätt”.

    Eftersom jag vet att kurvade inflygningar används undrade jag då om deras talesman menar att de riskerade passagerarnas säkerhet. Via Luftfartsverket får jag reda på att tekniken har använts vid 42 tillfällen. Med mer än 100 passagerare per plan alltså åtskilliga liv som riskerats.

    Jag ringer upp SAS för att få reda på deras åsikt, och talar med miljöchefen Lars Andersen Resare.

    – Hennes uttalande är olyckligt, säger han. Dessa inflygningar är snarare säkrare eftersom man då använder planets avancerade satellitpositionering och samarbetar med flygledningens system på ett bättre sätt. Denna teknik har införts på flera håll i världen, och fler är på gång, just på grund av säkerheten, förklarar han.

    Då undrar jag naturligtvis om koncernchefen vet vad hon talar om, eller om det bara hoppade en groda ur hennes mun.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Det är risk för att ditt julpaket inte kommer fram i tid. Just nu är distributionen försenad och även posten skyller på snöandet, skriver de i ett pressmeddelande, som även uppmärksammats av GP.

    Det är främst de stora problemen i tågtrafiken som påverkar Posten. Just nu är utdelningen av upp till två kilo tunga brev och paket försenad i hela landet.

    Posten har satt in extra personal samt fler flyg- och lastbilstransporter för att få ut så mycket av posten som möjligt före jul, sammanfattar GP.

    Så om du ringer och frågar på julafton, kanske det inte är Karl-Bertil Jonssons fel om det inte kommit fram.

    Andra bloggar om: ,

  • Tvister mellan privatpersoner och flyttfirmor är vanliga. För att råda bot på detta har Konsumentverket och flyttbranschen nu träffat en ny överenskommelse om vilka regler som gäller.

    Regelverket, som heter Bohag 2010, ska ge konsumenterna ett bättre skydd. Konsumentverket sammanfattar regelverket i ett pressmeddelande och DN har en artikel.

    Tvister mellan flyttfirmor och privatpersoner hanteras av Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Mellan januari och oktober i år har de fått in 41 ärenden, ungefär som förra året.

    Oftast handlar det om att möbler skadats vid flytten och att konsumenten och flyttfirman är oense om vem som är ansvarig för skadan. Uppdragets omfattning och vad man kan förvänta sig att flyttfirman gör kan också vara oklart, säger Mari Gremlin, jurist på Konsumentverket, till DN.

    Det finns alltså all anledning att bara anlita flyttfirmor som tillämpar det nya regelverket.

    Andra bloggar om: , , ,

  • taxifil Det gäller att hålla koll på taxipriserna, konstaterar jag efter att ha läst en artikel i DN. Bara taxin har en prislista uppsatt, kan man tydligen ta ut vilka priser som helst. En 52-årig taxiförare i Malmö som tog väsentligt mer betalt än andra taxibolag slipper en varning för bristande prisinformation.

    I Sverige råder det fri prissättning för taxibolagen sedan avregleringen 1990. Taxan ska stå tydligt på taxibilen, och ska kunna läsas både inifrån och utifrån.

    Det gäller alltså att jämföra priser innan man sätter sig i bilen. Men hur ska man kunna göra det? Jag ser stora hinder i vissa situationer. Det kanske borde finnas en regel om att ett medelpris på orten ska redovisas i prislistorna.

    Taxi är ett exempel på att avreglering inte fungerar. Risken för att råka ut för skojare har blivit stor. De finns främst bland så kallade friåkare, när jag själv måste åka taxi väljer jag ett känt och seröst bolag.

    Andra bloggar om: , ,

  • Elräkningar, banktjänster och transporter. Det är vad konsumenter i EU är mest missnöjda med, visar en ny studie som TT berättar om.

    Mindre än hälften av dem som åker buss, tunnelbana, tåg och spårvagn är nöjda konsumenter. Det är också den konsumentgrupp som har mest problem, enligt EU-kommissionens stora konsumentkartläggning.

    Även om transporter får lågt betyg, är EU-kommissionen ändå mest bekymrad över elmarknaden.

    – Eftersom det är en så viktig del i hushållens budget har jag beslutat att göra en särskild undersökning av elmarknaden under 2009. Europas konsumenter förtjänar bättre, säger EU:s konsumentkommissionär Meglena Kuneva.

    En annan sektor som klarar sig dåligt är banktjänster. EU-kommissionen skriver att det är få som byter bank och att det är svårt att jämföra bankernas utbud, skriver TT.

    Vi kan väl hoppas att detta ger resultat i form av åtgärder. Hoppet finns, konsumentkommissionären är betydligt mer aktiv än vår egen konsumentminister, Nyamko Sabuni.

    Andra bloggar om: , , , ,