Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2008 » juni
 • Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca har skickat en deklaration om livsmedelspriserna till EU:s jordbruksministrar, berättar ATL.

  Copa-Copega konstaterar krasst att de stigande livsmedelspriserna beror på en enda sak, nämligen att produktionen inte håller jämna steg med efterfrågan. Detta beror i sin tur på åratal av låga priser på jordbruksvaror som resulterat i bristande investeringar i jordbruksverksamheter.

  Nu måste vi inse att eran med låga livsmedelspriser är över, menar Pekka Pesonen, generalsekreterare på Copa-Cogeca. Bönder måste få incitament och medel för att kunna producera och investera.

  – Det är något fundamentalt fel när hälften av de 860 miljoner hungriga i världen också är bönder, konstaterar Pekka Pesonen.

  I sin deklaration till EU-mötet i Bryssel listar bondeorganisationen en rad åtgärder som man vill se för att komma till rätta med matbristen. Överst på listan står rättvisa priser. Bönder måste helt enkelt få betalt så mycket att de får pengar över att investera sedan deras kostnader täckts, skriver ATL.

  Vi får nog se detta som en partsinlaga. I och för sig är det självklart att bönder ska få betalt för sitt arbete, men där är nog västerländska regeringar den största boven. Genom att subventionera jordbruksprodukter och sedan dumpa överskott på världsmarknaden, gör de stor skada.

  Andra bloggar om: , ,

 • Alliansregeringen jobbar på för att slippa regera efter nästa val. De flesta bedömare är överens om att genomdrivandet av den så kallade FRA-lagen, även kallad Lex Orwell på SvD:s ledarsida, är regeringens mest monumentala felbedömning. Och andra felbedömningar saknas definitivt inte!

  Regeringen har åter igen bevisat sin totala avsaknad av förankring i verkligheten. Trots statsministerns skryt med besök på olika arbetsplatser verkar han vara stendöv. Regeringens dikeskörningar verkar vara ”standard procedure”.

  Den mest patetiska figuren i sammanhannget är den politiska clownen Frederick Fegerley, förlåt, Federley ska det vara. Först närmast snyftade han i talarstolen några timmar senare lovordade han det smink som lagts på förslaget. Han borde förvisas åt att ägna sig åt att lyckas i branschen salladsbar, i stället för politiken. Att vara Maud Olofssons arga mops kan inte vara alltför kul! En patetisk politiker med anpassningsbara åsiklter!

  Det finns åtminstone en borgerlig politiker med ryggrad, Camilla Lindberg (fp). Hon var den enda som röstade mot lagen. Trots ”partivännernas” påtryckningar stod hon fast. Heder åt henne!

  Jag är fortfarande fullständigt övertygad om att Lex Orwell inte kommer att fånga en enda terrorist. Den bedömningen delas dessutom av terroristexperter.

  Lagens förespråkare talar om att ”den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta”. Den åsikten delar inte jag. För det första förutsätter det att staten alltid kommer att vara god. Vi har sett åtskilliga exempel på att andra regeringar, med en helt annan agenda, kan komma till makten. För det andra, att information inte missbrukas. Det är bara att konstatera att så har varit fallet, till exempel då personal tjuvtittat i kändisars sjukjournaler.

  Vad som förvånat mig mest är att så kallade ”liberala” partier röstat igenom lagen. Övervakning från statens sida brukar knappast ingå i en liberal agenda. Ska vi alltså avföra allianspartierna från den ”liberala” listan? Eller bland mörkrets makter?

  Socialdemokraterna har naturligtvis insett frågans potential och lovar ”förändra” lagen om de kommer till makten. Den trista sanningen är att detta förslag lika gärna kunnat komma från en Socialdemokratisk regering. Thomas Bodström har hittills varit en stor vän av övervakning.

  Lagen bygger på ren okunnighet, är en katastrof ur kommunikationssynpunkt, strider mot grundlagen och grundar för ett Stasi-samhälle! Stoppa skiten!

  Själv tänker jag protestera på det enda sätt jag kan, förutom att inte rösta på något av allianspartierna. Inom kort kommer jag att börja kryptera all e-post, bara för att göra det så besvärligt som möjligt att tillämpa lagen!

  Inlägget är pingat till Intressant.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

 • Med ett bensinpris kring 14 kronor litern kan det vara en bra idé att välja bil med god bränsleekonomi – samtidigt som du gör klimatet en tjänst. I Nybilsguiden, Konsumentverkets webbtjänst och broschyr, listas de snålaste nybilarna på den svenska marknaden, berättar verket i ett pressmeddelande.

  I Nybilsguiden listas alla de vanligaste personbilarna i Sverige, modell för modell, med uppgifter om bränsleförbrukning, miljöklass, skatt, cirkapris med mera.

  För alla pris- och miljömedvetna finns särskilda listor för miljöbilar, samt för bilarna med lägst bensin- respektive dieselförbrukning.

  Den snålaste bensindrivna bilen är Toyota Prius, medan dieselbilen som drar minst heter Smart Fortwo. Den snålaste gasdrivna bilen är en Fiat Punto.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Försäkringsbolaget GAR-BO Försäkring AB använder sig av avtalsvillkor som är oskäliga mot konsumenter. Det anser Konsumentombudsmannen som nu stämmer bolaget i Marknadsdomstolen, enligt ett pressmeddelande.

  GAR-BO Försäkring AB säljer byggfelsförsäkringar och färdigställandeförsäkringar för småhus. Det här är försäkringar som alla konsumenter som låter bygga småhus måste ha.

  KO har granskat försäkringsbolagets avtalsvillkor och funnit att de strider mot avtalsvillkorslagen på tre punkter.

  För det första förbehåller sig bolaget rätten att godkänna besiktningsman när arbetet är utfört. Detta strider mot konsumenttjänstlagen, menar KO. Enligt konsumenttjänstlagen framgår det tydligt att det i första hand är konsumenten som ska utse en besiktningsman.

  Vidare använder sig GAR-BO av formuleringar i sina avtalsvillkor som ger intrycket att det inte är möjligt att komplettera försäkringen med tillägg eller ändringsarbeten som inte avtalats skriftligen. Detta saknar, enligt KO, stöd i lagen.

  Konsumentombudsmannen reagerar också mot ett annat villkor som skapar intrycket att konsumenten inte har någon rätt till ersättning om de entreprenörer som man anlitat gör avsteg från gällande byggnormer. Även det villkoret är oskäligt, enligt KO.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Hot Dogs Nu får jag tillfälle att rasta en av mina otaliga käpphästar – usel svensk korv. Trots att jag ser dåligt är det en produkt som jag verkligen granskar innehållsdeklarationen för, korv.

  Jag vägrar att köpa usel svensk korv med lågt köttinnehåll, min gräns går vid 50 procent. Lägre går jag inte.

  Under många år var jag stamkund på monsieur Philippes korvfabrik på söder i Stockholm. Monsieur Philippe var ursprungligen algerier, men kärleken hade lockat honom till Sverige. När han mötte den usla svenska korven beslutade han sig för att sätta upp sin egen korvfabrik. Han gjorde fantastisk korv av utmärkt kvalitet, och efter många olika recept. Jag brukade gå dit med jämna mellanrum. En dag var fabriken tyvärr borta, det sista jag hörde var att han öppnat restaurang på Gotland.

  Tillbaka till den usla svenska korven. Råd & Rön har granskatt ett antal svenska ”sommarfavoriter”, något som även TT och DN berättar om.

  Resultatet är avskräckande, åtminstone när det gäller köttinnehållet:

  • Sibyllas grillkorv med vitlök och örter: 89 procent.
  • Dulanos grillkorv: 88 procent.
  • Möllers grillbricka med tre sorters tyska korvar: 79-88 procent.
  • Möllers Lammgrillare: 71 procent.
  • Scans Red Hot Chorizo: 65 procent.
  • Charkmästers kycklinggrillkorv: 63 procent.
  • Sörensens fågelcharks kycklinggrill: 59 procent.
  • Scans Grilla grillkorv: 56 procent.
  • Lithells Barnens bästa grillkorv: 56 procent.
  • Änglamarks grillkorv: 37 procent.
  • Ica:s grillkorv: 37 procent.
  • Coops grillkorv utan skinn: 35 procent.
  • Scans Hot dogs original: 34 procent.
  • Enebackens skinnfria grillkorv: 32 procent.
  • Hemköps hot dog: 32 procent.

  Enebackens grillkorv, Hemköps Hot dogs och Änglamarks grillkorv innehåller dessutom mer vatten än kött, enligt Råd & Rön.

  Andra bloggar om: , ,

 • Allmänt 26.06.2008 2 Kommentarer

  Hur besvärligt det kan vara att få svenskt ID-kort för den som inte är svensk medborgare har jag bloggat om tidigare. Svårigheterna finns kvar, berättar Ekot i ett reportage.

  Den 1 maj i år slutade Svensk Kassaservice med att utfärda legitimationer och ansvaret flyttades över till polisen. Men de utfärdar bara nationella id-kort för svenska medborgare.

  För utländska medborgare, inklusive de som kommer till Sverige från andra EU-länder för att bo och arbeta, är det bara hos bankerna som de kan fixa en svensk legitimation. Det är där som problemen börjar, berättar Ekot.

  För att skaffa ett id-kort i en svensk bank krävs det oftast att du är antingen kund i banken eller har någon närstående som är kund i banken och kan gå i god för din identitet.

  Regeringen tillsatte i april 2007 en utredning som i december samma år kom fram till att polisen borde ta över utfärdandet av id-kort. Men polisen motsatte sig och sedan dess har inget nytt beslut tagits.

  Tills vidare är det alltså bara hos bankerna som utländska medborgare kan skaffa ett id-kort, vilket är mycket ovanligt om man jämför med andra EU-länder där det oftast är en myndighet som har det ansvaret, enligt Ekot.

  I höst kommer regeringens lösning på problemen för dem som saknar giltiga id-kort. Det beskedet gav integrationsminister Nyamko Sabuni i riksdagen, enligt tidningen Riksdag & Departement.

  Att utfärda id-kort ingår inte i polisens kärnverksamhet, resonerar regeringen. Därför bereder nu regeringen frågan vidare och återkommer med ett förslag i höst, enligt R & D.

  Att människor kommer i kläm verkar inte bekymra Nyamko Sabuni eller övriga regeringen. Utan svenskt ID-kort står man sig ganska slätt i dagens Sverige!

  Andra bloggar om: , , ,

 • mobilsamtal Från och med 1 juli ska alla abonnenter kostnadsfritt kunna välja två olika spärrtjänster till sitt telefonabonnemang för att enklare kunna kontrollera sina telefonikostnader. Det meddelar Konsumentverket.

  Den ena tjänsten innebär att abonnenter ska kunna spärra sitt abonnemang mot uppringning av vissa nummer och samtal. Den andra tjänsten innebär att ett abonnemang ska spärras om räkningen överskrider en kreditgräns som abonnenten har bestämt.

  Genom lagändringen får konsumenter och andra slutanvändare bättre möjligheter att kontrollera sina telefonikostnader.

  Reglerna gäller för både fast telefoni och mobil telefoni. Däremot omfattas inte telefoni via internet, så kallad IP-telefoni.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Bil parkerad Kolla alltid att billåset verkligen fungerar när du låser bilen med fjärrnyckeln. Det förekommer att tjuvar slår ut låset med störsändare. Även lagliga radiosändare kan hindra centrallås från att fungera, berättar SvD.

  Tjuvarnas nya, lömska metod för att stjäla saker ur bilar på parkeringsplatser har använts vid ett par tillfällen i Skåne i år. Polisen har under våren gripit personer som misstänks ha utnyttjat störsändare för att blockera de fjärrstyrda centrallåsen på parkerade bilar.

  Även laglig radioutrustning som sänder på samma frekvens som fjärrnycklarna kan slå ut billåsen. För ett par år sedan märkte förbluffade bilägare på parkeringen utanför ett köpcentrum i Uddevalla att det inte gick att öppna bilarna. Orsaken var av allt att döma att en radiosändare satt låsen ur funktion.

  För det mesta går det att öppna bilarna genom att helt enkelt sätta nyckeln i låset. Men det har också hänt att bilägare kommit tillbaka till parkeringsplatsen och upptäckt att bilen som de trodde att de hade låst i själva verket stått öppen, enligt tidningen.

  Med andra ord: Låser du trådlöst, kolla dörren! Många bilar brukar dessutom blinka när de låses.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Sovpåse IKEA har beslutat återkalla sovpåsen Barnslig sedan de upptäckt ett fel på påsens dragkedja, skriver de i ett pressmeddelande. Stroppen på kedjan kan lossna och utgöra en kvävningsrisk för barn.

  Kunder som har BARNSLIG sovpåse med datumstämpel från 0745 till 0824 uppmanas att lämna tillbaka sovpåsen på sitt lokala IKEA varuhus där man får full ersättning. Datumstämpeln (ÅÅVV) finns på en fastsydd etikett inuti sovpåsen.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Smycken Billiga smycken som säljs i Göteborg innehåller mycket höga halter av den giftiga tungmetallen bly. Det visar en kontroll som miljöförvaltningen har genomfört, berättar GP.

  Tolv lågprissmycken från sex affärskedjor har undersökts. De fanns till salu under maj månad i centrala stan. De flesta var blyfria, men tre smycken innehöll höga halter – i två fall klassas värdena som extremt höga.

  Halterna är hundra- eller tusentals gånger större än vad som tillåts i våra grannländer. Både Danmark och Norge har förbud mot bly i konsumentprodukter, den högsta tillåtna halten är 0,01 procent.

  Sverige har ingen sådan lag. Men Erik Gravenfors, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen, är starkt kritisk till att de blyhaltiga bijouterierna säljs till allmänheten.

  – Jag tycker det är uselt av smyckebranschen, säger han.

  Föremålen är inte skadliga att ha på sig. Men det finns två andra risker: dels är blyet en miljöfara när smyckena kasseras, dels kan barn bli förgiftade.

  Andra bloggar om: , , ,