Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Hemtextil
 • Det finns mycket kemikalier i de kläder vi köper, jag har tidigare berättat om några exempel. Men kunskapen om kemikaliefrågor och om den europeiska kemikalielagstiftningen Reach hos butikerna är mycket bristfälliga. Det visar en undersökning som gjorts i Göteborg, berättar GP.

  Undersökningen gjordes i 123 butiker som säljer kläder, inredningstextilier samt klädslar till barnvagnar och bilbarnstolar. Kunskapsnivån var, enligt rapporten, ”i stort sett obefintlig”.

  – Butikerna har gjort som strutsen lite för länge. Men man kan inte bara strunta i lagen. Det är dags att de tar sitt ansvar, säger miljöinspektör Marco Bongiovanni som genomförde undersökningen, till GP.

  Men regelverket är viktigt. Det ger till exempel oss konsumenter rätt att på begäran få reda på om några av de ämnen som omfattas av EU:s kemikaliedirektiv finns i de varor vi köper.

  I GP:s artikel finns också en lång lista på olika ämnen som kan förekomma i textilierna.

  Andra bloggar om: , ,

 • Det finns en rad medel som lovar att ta bort de mest besvärliga fläckar. De ska användas i samband med tvätt och GP har testat hur bra fyra av dem fungerar, jämfört med ett vanligt tvättmedel.

  Testet gjordes på tre olika material och åtta fläckar. Fläckarna utgjordes av var sot, banan, rödvin, blåbär, choklad, olivolja, kaffe och färgad underlagskräm.

  Testvinnare blev Vanish, som tog bort 23 av 24 fläckar, och på jumboplats kom Stain off fläckborttagning.

  På andra plats kom Wine stain remover, som avlägsnade 22 fläckarna. Sprejen Ta bort och tvättmedlet Willys color är något sämre. Ta bort klarar 19 av 24 fläckar och tvättmedlet 18 av 24. Stain off lyckades bara ta bort hälften av fläckarna.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • barnmat Fläckar på kläder och andra textilier är inte alltid så lätta att få bort. Det kan vara svårt att veta vad man ska använda för att få bort fläcken, visste du till exempel att asfaltfläckar ska mjukas upp med smör, matolja eller vaselin?

  GP har en fläckskola, där du kan se hur olika fläckar ska behandlas. Listan innehåller alla typer av fläckar, från alkohol till ägg och öl.

  Lycka till!

  Andra bloggar om: , , ,

 • kudde Det låter som ett idealjobb – kuddtestare. Men det är kanske det du får göra, testa dig fram. Det är min slutsats efter att ha läst Testfaktas test av sex olika syntetkuddar, som även återges av DN och GP.

  Trots att Testfakta mätt sådana egenskaper som kuddens andningsförmåga (temperatur och Fuktighet) och tryckfördelning är skillnaderna små. Utom när det gäller priset, det varierar mellan 99 och 399 kronor.

  Vilken kudde du ska välja beror alltså på dig själv, och dina sovvanor.

  Som vanligt finns tabeller som sammanfattar resultaten

  Andra bloggar om: ,