Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Kosmetika, hud- & hårvård
  • barn_solglasögonJag har en ambivalent inställning till nano-partiklar. De kan ge fantastiska egenskaper i många sammanhang, men hälsoeffekterna är i stort sett okända. Jag har skrivit om frågan, speciellt om solskyddsprodukter och kosmetika, tidigare.

    Nu kommer Naturskyddsföreningen med en ny rapport, där de kartlagt användningen av nanopartiklar i olika produkter, rapporterar Ny Teknik och artikeln refereras i Ekot. I rapporten varnas för några produkter, bland annat solskydds-spray för barn. Sprayen innehåller titandioxid i partikelform, som man riskerar att andas in. Effekterna är inte helt klarlagda men inandning av partiklar har vid djurförsök visat på cancerrisk.

    Slutsatsen är: Undvik solskydd i sprayform, speciellt för barn.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • fotblommaOrdet ”naturligt” används ofta i marknadsföring, i allt från mat till hudvårdsmedel. Syftet är väl att vi ska tro att allt i produkten kommer från naturen och den därmed är ofarrlig.

    Ett dåligt argument, tycker jag. Allt som kommer från naturen är inte ofarligt, exempelvis är det mest potenta giftet som finns, botulinumtoxin, framställt på helt naturlig väg. Det kan bildas av bakterier om du till exempel lägger in sill och inte följer receptet och därmed inte konserverar tillräckligt.

    Och produkter som marknadsförs som ”naturliga” kan innehålla farliga ämnen. Det visar en granskning av åtta olika hudvårdsprodukter, som GP Konsument gjort. Samtliga produkter innehöll ämnen som uppges kunna vara irriterande eller allergiframkallande vid kontakt med hud. Andra tveksamma eller omdiskuterade ingredienser förekom också i de granskade produkterna.

    Gp frågade Gunnar Guzekowski, utredare på kosmetikaenheten på Läkemedelsverket, vad man bör tänka på om man är angelägen om att använda naturliga produkter.

    – Det här är jättesvårt alltså! Det finns inga enkla lösningar som konsument. Man får försöka lära sig hur de produkter ser ut rent innehållsmässigt som har mer naturliga komponenter. Försöka se om växtextrakt, som står med sina latinska namn, är det som dominerar. Men även de ingredienser som ser väldigt kemiska ut på namnet kan vara utvunna ur kokosfett eller palmolja. Så egentligen måste man fingranska själva tillverkningen innan det går att säga om ingredienserna är mer eller mindre naturliga, säger han till tidningen.

    Så enkelt var det att leva ”naturligt”, alltså. GP listar också en del av de ingredienser man bör se upp med.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Det finns marknadsföring som alltid gjort mig förundrad – går någon på den? Till denna kategori hör marknadsföringen av hudkrämer som utlovar ”föryngrad” hy.

    Nu kommer forskning som visar att en av de mest omhuldade tillsatserna med sådan påstådd förmåga, liposomer, i varje fall inte fungerar. Det framgår av en notis från TT. Liposomerna, små runda fettpartiklar, påstås tränga in i huden och ge fantastiska effekter.

    – Våra studier visar att liposomerna går sönder i samma stund de nuddar huden, säger Luis Bagatolli, professor vid avdelningen för biokemi och molekylär biologi vid Syddansk Universitet, till Videnskab.dk skriver TT.

    Så var det med den saken. Dyra krämer fungerar alltså inte. Någon som tror att bantningspiller fungerar?

    Andra bloggar om: , , ,

  • Redan i fjol dömdes L’Oréal i Marknadsdomstolen för vilseledande marknadsföring av sina antirynkkrämer.

    Men företaget fortsätter med vilseledande påståenden, menar KO. Eftersom marknadsföringen bryter mot en tidigare dom mot bolaget kräver KO nu att L’Oréal straffas med böter, skriver KoV i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av TT.

    Det handlar om påståenden som att krämerna kan minska eller ta bort rynkor, något som företaget inte kan visa.

    – Konsumenter måste kunna lita på reklam, även när det gäller skönhetsprodukter. Vi vill få stopp på den här typen av överdrifter. Jag hoppas att tingsrätten sänder en stark signal till L’Oréal om att det inte är okej att vilseleda konsumenter, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Många av de ämnen som används som hårfärgningsämnen kan ge kontaktallergi, därför har de sedan länge haft text som varnar för detta. Denna varning har många konsumenter inte uppmärksammat tillräckligt. Man har därför gemensamt inom EU beslutat att införa regler om tydligare varning på hårfärger. Det skriver Läkemedelsverket (!) i ett pressmeddelande.

    Den nya varningstexten ska finnas på alla produkter från och med november 2011.

    Andra bloggar om: , , ,

  • När Läkemedelsverket granskade 99 hudkrämer och liknande produkter på den svenska marknaden visade sig många brister, framför allt i märkningen. Det var endast 18 av de 99 produkterna som var helt anmärkningsfria, skriver verket i ett pressmeddelande.

    De kemiska analyserna av konserveringsmedel visade att 20 produkter innehöll ett eller flera konserveringsmedel som inte redovisats i ingrediensförteckningen.

    Vid kontroll av produkternas märkning uppmärksammades att 76 produkter hade en eller flera brister. Dessa fel kunde gälla företagsnamn och adress, mängd, hållbarhetstid, varningstext och försiktighetsåtgärder, tillverkningssatsens nummer, produktens användningsområde eller ingrediensförteckningen, skriver verket.

    När du köper hudkrämer är alltså risken stor att du inte vet vad du får.

    Andra bloggar om: , ,

  • Att olika produkter som används för behandling av hår kan ge allergiska besvär är inget nytt. Att frisörer får besvär av kemikalierna är ganska vanligt. Nu uppmärksammar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande att vissa produkter innehåller höga halter av formalin, formaldehyd. TT refererar också pressmeddelandet.

    De produkter som Läkemedelsverket har analyserat används för att göra håret rakare. Resultatet från behandlingarna varar i 2-4 månader. Produkterna används främst på hårsalonger, tillsammans med värmebehandling/plattång. Innehåller produkterna formaldehyd frisätts ämnet vid värmebehandlingen, vilket kan orsaka besvär för frisör och kund.

    Vilka produkter det är fråga om framgår av pressmeddelandet och en del av företagen bakom produkterna har redan beslutat ersätta dem med ofarligare varianter.

    Andra bloggar om: ,

  • Något som alltid fascinerat mig är vilka påståenden skönhetsindustrin kommer med i sin marknadsföring. Men det kan vara slut med vissa påståenden, efter en dom i Marknadsdomstolen.

    Upprinnelsen till målet är att Konsumentföreningen Stockholm (KfS) anmälde en rad kosmetikaföretag till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring. KO valde att driva en av anmälningarna, mot L’Oreal, vidare till MD. KO menade att L’Oréal marknadsför produkterna på ett vilseledande och överdrivet sätt, skriver KoV i sitt pressmeddelande.

    Målet gällde produkterna Lâncome High Resolution och Vichy Life Activ Pro. I det förstnämnda fallet påstod en doktor Ruggiero i reklamen att krämen på en månad slätar ut rynkorna med 70 procent. Den andra produkten påstods kunna ta bort dem helt, skriver TT i en artikel om domen.

    I domen går Marknadsdomstolen på KO:s linje och bolagets marknadsföring bedöms vara vilseledande.

    – Domen är en stor framgång och vägledande för alla företag som marknadsför skönhetskrämer. Det blir nu tydligare vad man inte får påstå vare sig i ord eller bild i marknadsföringen, säger Agneta Broberg, ställföreträdande Konsumentombudsman i verkets pressmeddelnde.

    Den ursprungliga anmälaren KfS har också skickat ut ett pressmeddelande om domen.

    – Vi är mycket glada över dagens dom. Nu blir det en kraftig uppstramning när det gäller reklam för kosmetiska produkter, säger Louise Ungerth , chef för Konsument & Miljö på KfS.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • läppstift Man tycker knappast att tungmetaller hör hemma i kosmetika, framför allt inte den man har på läpparna. Men en dansk undersökning, som jag hittar via en artikel i GP, har hittat bly i i 16 av 24 testade sorter.

    Bly är en tungmetall som kan påverka fertiliteten och skada ett fosters utveckling. Även vid låg exponering kan nervsystemet skadas.

    Det finns ingen nedre gräns för när bly inte är farligt. Det slog EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, nyligen fast, skriver GP.

    Högst blyhalt hade, anmärkningsvärt nog, ett ekoläppstift. Green People, som bland annat säljs på Coop, uppmätte ett värde på 1,2 milligram bly per kilo.

    I Sverige har Läkemedelsverket tillsynen när det gäller Kosmetika. Monica Tammela är chef för enheten för kosmetiska och hygieniska produkter på Läkemedelsverket. Hon anser inte att mängden bly i de undersökta läppstiften är oroväckande hög.

    – Nej, vi bedömer att halterna är försumbara. De ska inte innebära någon risk för dem som använder de här läppstiften. Det är antagligen oundvikligt vid produktionen, säger hon till GP.

    Uppdatering: Även DN läser GP och har gkort en artikel om detta.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Solstrand Kunskapen hos företagen om hur solskyddsmedel ska märkas och effektbevisas är bristfällig, konstaterar Läkemedelsverket efter att ha kontrollerat ett 50-tal solskyddsmedel på den svenska marknaden.

    Tillsynsinsatsen har lett till att ett flertal solskyddsprodukter med osäker skyddseffekt, otydliga användarinstruktioner eller felaktig märkning har korrigerats eller tagits bort från marknaden, skriver verket i ett pressmeddelande.

    Verket kritiserar bland annat kunskapen om EU-regelverket hos företagen.

    – Dessa produkter lyder under kosmetikalagstiftningen som innebär att produkterna faktiskt måste ge den skyddseffekt som utlovas, säger Monica Tammela, enhetschef för Kosmetika och hygieniska produkter vid Läkemedelsverket.

    Kontrollen omfattade totalt 53 olika solskyddsprodukter på den svenska marknaden, saluförda av 33 företag. För 42 av de kontrollerade produkterna noterades brister som gällde effektbevisning, märkning och innehåll. Dessa brister har efter inspektionerna korrigerats för 12 av produkterna, företagen har t.ex. utfört tester som saknades. I ett fall har en produkt belagts med saluförbud medan resterande produkter med brister frivilligt har tagits bort från marknaden, enligt pressmeddelandet.

    Uppdatering: Även GP och TT kommer med artiklar som grundar sig på detta pressmeddelande.

    Andra bloggar om: , ,