Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Detaljhandel
  • saleDet kan löna sig att låta bli att slå till under mellandagsrean. Priserna är ofta lägre i februari. Det visar en undersökning som prisjämförelsesajten Prisjakt gjort. Undersökningen refereras i en DN-artikel som i sin tur refereras av SvD.

    Prisjakt har jämfört priserna för de 81 produkter som klickats mest på Prisjakts sajt under hösten 2015. Prisjämförelsen har gjorts under slutet av 2014 och början av 2015.

    Drygt hälften av produkterna – 44 stycken – var billigast under mellandagsrean. Något fler – 47 stycken – var billigare första veckan i februari, skriver DN.

    – Vad undersökningen visar är att man statistiskt hittar de mest populära produkterna billigare under februari, säger Magnus Bengtsson, pressansvarig på Prisjakt, till tidningen. Anledningen kan vara att efterfrågan går ner efter årsskiftet och att handeln då fortsätter att pressa priserna, spekulerar han.

    Undersökningen kan naturligtvis inte generaliseras. Den handlar om ett fåtal varugrupper som redovisas av Prisjakt. Det är bland annat mobiltelefoner, surfplattor, hörlurar, datorspel, ett par fritidsskor, en foundation, en ryggsäck och en rad andra varutyper.

    Andra bloggar om: , ,

  • Jag har rest över stora delar av landet och sett många halv- eller heldöda stadskärnor, där köpcentra i städernas utkant ersatt mer centralt belägna butiker. Och alla köpcentra, och gallerior, ser i stort sett likadana ut, med samma butikskedjor överallt. En trist utveckling där små butiker med specialkunskaper får lägga ned. Jag har skrivit om fenomenet flera gånger.

    Det finns nog flera förhållanden som kan minska butiksdöden. Ekot berättar om en av dem. En undersökning som gjorts på uppdrag av organisationen Fastighetsägarna där konsultföretaget WSP analyserat 20 stadskärnor, dels i Sydsverige, dels i Mellansverige.

    En slutsats är att matbutiker i stadskärnor bidrar till att öka försäljningen av kläder, skor och andra så kallade sällanköpsvaror.

    En sådan utveckling verkar också vara på gång, läser jag i DN. Livsmedelskedjorna satsar på mellanstora butiker i växande städer, nu vill kunderna slippa köra bil till matbutiken. Trenden är tydlig – stormarknaderna utanför städerna kommer att krympa, skriver tidningen.

    Jag tror att en annan faktor bidrar till att hålla butiker levande – tillgång till ett Systembolag. När vi går vår köprunda vill vi ofta kunna köpa något gott att dricka och söker oss till trakter där det finns ett Systembolag. Nackdelen är att bolaget också attraherar det så kallade A-laget som etablerar sin uteservering i närheten, vilket kan avskräcka andra kunder. Det problemet kan minskas med bevakning.

    Jag kan bara hoppas att stadskärnor i alla delar av landet kan bli levande igen, stängda butiker ger en tråkig och öde stadsbild. Men det finns alltså flera saker som olika kommuner kan göra för att motverka, eller vända, en sådan utveckling.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Varje år brukar det komma uppgifter från handeln om svinnet i landets butiker. Mest uppmärksammat brukar vara hur mycket som stjäls. Så är det även i år, uppgiften slås upp stort av Svt, DN och TT. Uppgifterna bygger på en rapport från Svensk handel, med uppskattade uppgifter.

    Enligt rapporten uppskattas kunder stjäla för 4,4 miljarder kronor. Det interna svinnet, stölder som begås av personal och chefer, uppskattas i till drygt 1,6 miljarder kronor. Enligt Svensk handel motsvarar snatteribortfallet 1.290 kronor för varje svenskt hushåll.

    Men granskar man rapporten närmare är siffrorna ganska svajiga. TT skriver att rapporten bygger på en webbenkät till 6 771 av Svensk Handels medlemsföretag. Totalt medverkade 1 122 företag, eller 16,6 procent av de tillfrågade.

    Ska man tro rapporten är annat svinn ganska betydande. Administrativt svinn, det vill säga bokföringsmässiga fel, felväxling till kunder, produkter som inte går att sälja på grund av kvalitetsförsämring, med mera, uppgår till 3 miljarder kronor.

    Det är alltså en stor summa, hälften så mycket som de uppskattade stölderna. Om stölderna kostar 1.290 kronor för varje svenskt hushåll kostar det ”administrativa” svinnet 645 kronor. Troligtvis utgörs största delen av den summan av varor som slängs, ofta i onödan. Varorna kunde i stället säljas till ett lägre pris. Det vore kanske läge för butikerna att komma till rätta med den delen av svinnet.

    Visst stjäls det mycket i svenska butiker, men det slängs också mycket.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag har flera gånger kritiserat Göran Hägglunds(KD) apoteksfiasko. Jag tror ingen annan än han själv tycker att det blev den succé som han utlovade.

    Visserligen var det blivit fler apotek i städerna, men knappast på landsbygden och på vissa håll har det snarast blivit överetablering.

    Nu skördar överetableringen sina första offer. Nu stänger den tyska apotekskedjan Doc Morris 16 av sina 81 apotek redan till årsskiftet, skriver Di.se. Orsaken är att man förlorar miljoner varje vecka, berättar TT.

    Överetableringen i städerna kostar pengar och ni kan ju gissa om det leder till de lägre priser som Göran Hägglund utlovade.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har undersökt (pdf) hur nöjda kunderna är med olika företag i detaljhandeln. Det visar sig att vi är mindre nöjda, och nedgången är signifikant, enligt SKI. Störst är nedgången för Systembolaget och Apoteksbolagen.

    Genom intervjuer skapar SKI sitt så kallade kundnöjdhetsindex, mellan 0 och 100. Värden över 60 är bra, över 70 mycket bra och över 80 extremt bra.

    De ”omreglerade” apoteken har inte blivit den succé som Göran Hägglund (KD) utlovade. Efter att ha legat runt 75 i betyg under 2009 och 2010 minskar betyget med 3 enheter. Kronans Droghandel och Apoteket Hjärtat minskar mest med 4,7 respektive 4,3 enheter. Apoteket AB och gruppen ”Annat Apotek” bestående av mindre aktörer får högst kundnöjdhetsbetyg.

    -Apoteken har svårt att leva upp till kundernas höga förväntningar, säger Johan Parmler, vd för SKI, till SvD som också uppmärksammar undersökningen.

    Systembolaget som under de senaste sju åren haft en positiv trend i sina nöjdhetstal tappar i år kraftigt. Man tappar i år närmare 5 enheter och får ett betyg under 70 vilket senast hände 2006.

    Inom dagligvaruhandeln har gapet mellan de olika kedjorna återigen ökat. Det beror särskilt på att Lidl tappar närmare 7 enheter vilket gör att uppgången från 2007 nästan är helt utraderad. För övriga kedjor (Axfood och COOP) som ökade under 2010 så ser vi att man backar och är tillbaka på 2009 års nivåer. ICA är fortsatt i topp bland storkedjorna, men det är City Gross som för högst kundnöjdhet bland de enskilda butikerna.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Åter igen rapporteras det att svenskarna är värst snattare i Norden. I år stjäls varor för 6,4 miljarder kronor från svenska butiker, rapporterar TT i flera tidningar och Ekot hänger på. Precis som tidigare är jag skeptisk, det handlar nämligen inte om enbart snatterier, utan om svinn.

    Den rapport det hänvisas till har visserligen titeln Global Retail Theft Barometer, men redovisar siffror för svinn (shrink). Svinn är det som kommer till butiken, men inte säljs på vanligt sätt. Det kan bero på många saker; felaktiga varor, varor som förstörs, livsmedel som inte säljs före bäst-före-datum, stölder med mera.

    Att påstå att vi är ett folk av snattare är grovt missvisande, däremot är vi dåliga på att minska svinnet.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag har flera gånger bloggat om butiksdöden och att vi inte behöver fler storbutiker, köpcentra och gallerior. Små butiker med unikt sortiment och kunskap inom sitt område slås ut med etableringen av dessa. Butikspersonal med fackkunskap ersätts med kassörskor som inte kan skilja på palsternacka och pepparrot eller berätta hur jag ska sköta mina skor. Dessutom begränsas urvalet, en specialiserad butik behövs när jag ska köpa nya band för att sy på mina handdukar, jag vill ju inte slänga dem bara för att hängbandet gått av.

    Ett exempel som jag är bekant med är Borlänge. Där finns sedan många år köpcentret Cupolen, i folkmun kallat ”tutten på heden” på grund av sitt utseende Dit vallfärdar folk för att shoppa loss och äta snabbmat, samtidigt som stadens centrala delar nästan liknar en krigszon, var och varannan butikslokal står tom.

    Vad som åter igen får mig att tänka på detta är en artikel i DN – Butiksdöden breder ut sig. Jag kan inte låta bli att tycka att fokus i artikeln är fel, mycket kortsiktigt. Den handlar mest om den senaste tide, till exempel anförs OnOffs konkurs sim exempel.

    Men det finns exempel i artikeln för teckentydare som mig.

    Thomas Svaton, vd i Svensk Dagligvaruhandel, konstaterar att det under de senaste 20 åren öppnats cirka 100 nya stormarknader av typen Coop Forum och Ica Maxi. De omsätter i genomsnitt en halv miljard vardera och har gjort det svårt för butiker med liten omsättning att överleva, skriver DN.

    Det kanske är dags för en kampanj vi kan kalla butiker i glesbygd och i mindre städer – BIG. Den skulle ge stöd till mindre butiker och dessutom motverka etableringen av storbutiker, köpcentra och gallerior.

    Småbutiker behövs, inte minst på landsbygden. Dessutom är jag övertygad om att fler butiker ger fler arbetstillfällen. Att varorna då blir dyrare får vi leva med som ett pris för närhet, urval och fackkunskap.

    Jag tror dessvärre inte att den politiska viljan finns, inte ens hos Centern, som tidigare var landsbygdens och småstädernas bästa vän. Med en nyvald ledare med tokliberalt fokus hämtat från Stureplan och Margret Thatcher lär hoppet vara ute. Marknad och platt skatt är nog inte något för landsbygden, men det finns ett tomrum som kanske något parti vill fylla. Tokliberalerna sjunger nog på sista versen.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • När Systembolaget började med självplock ingick det i bedömningen att snatterierna skulle öka. Personal jag talat med har berättat att de dagligen tar snattare. När nu många större butiker infört självskanning av varor var det nog ingen som räknade med att det inte skulle innebära svinn.

    Nu har ett ungt par gripits efter att ha självscannat på Coop Forum Ingelsta i Norrköping, berättar TT i en notis. De hade tagit saker för 20 000 kronor men bara registrerat varor med scannern för 180 kronor när det togs i kassan . Polisen betecknar brottet som bedrägeri.

    – De har fyllt vagnen och sedan bara scannat in en bråkdel av varorna, säger Jan Fryksén, vakthavande befäl vid Linköpingspolisen, till TT.

    Jag skulle snarast kalla det ör ett ovanligt klantigt försök till bedrägeri.

    Andra bloggar om: ,

  • Svensk Handel Stil:s Blixtindex visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 3,5 procent jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för försäljningen i skobutikerna visar en minskning med 5,3 procent.

    Hittills i år, januari-augusti, har försäljningen av kläder minskat med 4,3 procent och skoförsäljningen har ökat med 0,1 procent, enligt ett pressmeddelande som också uppmärksammas av TT.

    Den främsta anledningen är det allmänna ekonomiska läget och tt svenskarna håller hårdare i plånboken kommer att medföra utslagning bland butikerna, bedömer Svensk Handel Stils ordförande Mikael Sandström.

    – När vi har sådana här tider så kommer utslagningen att öka, det sker ju med automatik. Och naturligtvis så kommer man att dra ner på antalet arbetade timmar, säger han till TT.

    Vi kommer nog att få se fler och kraftigare reor, tror jag.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Klädbolagen har felbedömt efterfrågan och står nu med stora lager. Klädhandeln hade räknat med ökad försäljning under årets första fyra månade, i stället minskade den. Lagren måste tömmas så därför kan vi vänta oss en rejäl klädrea i sommar, läser jag på SvD:s ekonomisajt E24 som i sin tur hänvisar till Dagens Industri.

    – Det kan bli köparnas marknad under sommaren, säger Nordeas detaljhandelsanalytiker Stefan Stjernholm till DI. Han räknar med att sommarreorna blir större i år än i fjol.

    Men det finns smolk i bägaren också för oss konsumenter. Även om vi kan räkna med stora reor i juli när de stora lagren ska reas bort är den långsiktiga trenden ändå att kläder kommer att bli dyrare, skriver DI enligt E24.

    Andra bloggar om: , , ,