Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Skojare & bedragare
 • Tre företag som satt i system att locka in konsumenter i abonnemangsfällor döms nu av Patent- och marknadsdomstolen, skriver Konsumentverket (KoV) i ett pressmeddelande.

  Domen omfattar tre företag: Omega 3 Kost Nordic, DR-info och Solbrun Beta. De döms att ha brutit mot marknadsföringslagen. Sammanlagt får de betala 325 000 kronor i marknadsstörningsavgift.

  Företagen har bedrivit försäljning via telefon. Säljarna har kommit med påståenden som att konsumenten har gått vidare till final i en tävling – trots att varken tävlingen eller några vinster någonsin verkar ha funnits. Ibland har säljarna påstått att de ringt från en stor livsmedelskedja, trots att den inte haft något med bolagen att göra, enligt KoV.

  Säljarna erbjöd gratis prova-på-paket med kosttillskott, men när pillren väl kommit i posten har det visat sig vara ett abonnemang som kostar pengar varje månad. Andra konsumenter har aldrig tackat ja till någonting, men ändå fått tabletter och krav på betalning.

  Om företagen, eller personerna som drivit dem, fortsätter med samma marknadsföringsmetoder hotas de av ett sammanlagt vite på minst fem miljoner kronor.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

 • Saltstenslampan säljs i många så kallade hälsobutiker med påståenden som att den dödar luftburna bakterier, stärker immunförsvaret och dessutom är bra för personer med astma.

  Men påståendena håller inte. Det visar P4 Radio Halland i ett inslag som även refereras av TT.

  Effekten påstås bero på att lampan avger negativa joner när saltstenen blir varm.

  ”Rent bondfångeri”, säger matematikern Måns Thulin vid Uppsala universitet, som med hjälp av experter inom fysik och medicin har granskat saltstenslampan.

  – Det som sägs är att lamporna avger negativa joner som är bra för hälsan. Om man ska få loss de negativa jonerna från saltet så måste man bryta jonbindningen där man har en positiv och en negativ jon som sitter i hop och bilder saltet, säger Måns till P4Halland.

  Om lampan lyckas bryta jonbindningen blir resultatet lika många positiva som negativa joner. Plus minus noll alltså.

  Du kan lika gärna kasta bort dina pengar på något annat verkningslöst, som en spikmatta.

  Andra bloggar om: , ,

 • Det verkar som om en hel del e-handelsföretag i hälsokost- och kosttilläggsbranschen använder sig av oseriösa marknadsföringsmetoder. Det kan exempelvis röra sig om marknadsundersökningar på sociala medier, som Facebook, där deltagarna efteråt är bundna i olika abonnemang. Ibland använder sig företagen av telemarketing.

  Jag har skrivit om fenomenet tidigare. Det senaste exemplet är företaget Premium Supplements, som även går under namnet Premium Q10, som dragit på sig många anmälningar hos Konsumentverket (KoV). I anmälningarna till Konsumentverket beskriver konsumenterna hur de fått försändelser med kosttillskottet Premium Q10 tillsammans med en faktura skickat till sig. Det har skett utan att konsumenten beställt något. Bolaget hävdar att konsumenten deltagit i en marknadsundersökning och att konsumenten därigenom tackat ja till abonnemanget. Det berättar KoV i ett pressmeddelande.

  Företagen är ofta baserade utomlands, vilket gör det svårare att komma åt dem. I fallet Premium Supplements är företaget baserat i Estland.

  För att slippa dessa obehagliga överraskningar gäller det att hålla tungan i rätt mun när du är ute och surfar. Akta dig för att delta i marknadsundersökningar eller beställa prov- eller gratis paket från företagen. Skulle du mot alla rekommendationer göra det ändå, lusläs villkoren. En sökning på företagsnamnet över nätet kan också ge upplysningar, och eventuellt varningar.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Det finns flera bolag som försöker lura på oss olika telefonabonnemang. Helt plötsligt dyker det upp en faktura från en ny operatör, som kunderna känner att de inte sagt ja till.

  Nu verkar det som ett antal skojarbolag inriktat sig på en speciell grupp, de äldre, skriver DN i en artikel som hänvisar till många anmälningar till Konsumentverket (KoV). Telekområdgivarna har också fått in många klagomål mot en rad bolag.

  Många äldre har drabbats av ett bolag som heter Sveanor AB, som använder varumärket Telekraft. Under året har hittills 48 anmälningar kommit in till KoV. I samtliga fall där åldern på anmälaren anges handlar det om personer över 80 år, i flera fall över 90 år, skriver DN.

  En annan aktör som nämns är PRO Telecom. Dessutom nämns den gamla bekantingen Svea Telecom som också använder sig av namnet Sveanordic Telecom och nyligen bytte namn till Gothia Telecom. Bolaget har fortsatt dra på sig anmälningar.

  Enligt min uppfattning måste det till lagstiftning för att komma till rätta med den här typen av skojeri. Alla avtal där kunden blivit uppringd av säljare måste bekräftas skriftligen av kunden, och givetvis ska man kunna ångra sig inom rimlig tid.

  Uppdatering: Konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) vill ge KO bättre muskler för att snabbt kunna stoppa oseriös försäljning via telefon, enligt en DN-artikel. KO ska kunna utfärda ett vitesföreläggande utan att företaget godkänner det. Det skulle snabba upp processen, anser ministern. Dessutom är ministern inne på att avtal som träffas per telefon ska bekräftas skriftligen.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

 • Under den senaste tiden har konsumenter blivit kontaktade av ett företag som kallar sig Nix Spärrservice och som erbjuder sig att spärra telefonnumret för säljsamtal. Kostnaden är 299 kronor.

  Men det är gratis, och enkelt, att själv spärra sitt privata nummer mot säljsamtal. Du ringer helt enkelt 077-228 00 00 från den telefon som ska spärras, och följer instruktionerna. En länk till NIX-registret finns i bloggens länklista nere till höger.

  Företaget Nix Spärrservice, som inte ska förväxlas med föreningen bakom registret, ägnar sig alltså åt att enbart försöka dra konsumenter på pengar. Föreningen bakom registret har reagerat och sänt ut ett varningsmeddelande, likasom Konsumentverket. Testfakta har skrivit en artikel om skojeriet som publiceras ibland andra i DN.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Konsumentverket, Post- och telestyrelsen och Telekområdgivarna går ut med en gemensam varning mot teleoperatören Svea Telecom. Företaget har på kort tid dragit på sig en stor mängd anmälningar och klagomål från konsumenter som känt sig lurade. Varningen uppmärksammas även av TT samt av Ekot.

  Många vittnar i anmälningarna att de känt sig lurade av företaget. Man har blivit uppringd av en telefonförsäljare som gett sken av att de ringt från konsumentens nuvarande operatör. Trots att man inte tackat ja till något erbjudande har konsumenterna ändå blivit bundna av ett abonnemang. När man sedan försökt ångra avtalet, vilket man har rätt till, har det inte gått att nå Svea Telecom.

  Trots att företaget tidigare fått ett föreläggande från KO har de fortsatt att ringa upp hushåll vars telefon är ansluten till NIX-registret. Det kan få KO att utlösa ett vite om en halv miljon, enligt DN.

  Svea Telecom tycks dessutom ha riktat in sig på telefonförsäljning till äldre personer. De har inte ens dragit sig för att sluta avtal med en dement kvinna, enligt SvD. Hon har förvaltare och kan inte teckna några avtal själv.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Nätet, inte minst sociala medier, har blivit en tummelplats för oseriösa företag. Konsumentverket har fått in hundratals anmälningar mot företag som marknadsför via annonser på Facebook. Det rör sig ofta om företag som marknadsför produkter för hälsa och viktminskning.

  Via Facebook länkas surfare till en sida som ser ut som en ”nyhetssida” där man testat preparaten och garanterar resultat. Många kunder tror sig också teckna ett ”gratis” provpaket men fastnar i stället i ett abonnemang där pengar dras från deras kort. Jag har berättat om fenomenet tidigare.

  Nu har Konsumentverket krävt att Facebook ska rensa bort vilseledande annonser från sina sidor, berättar Ekot i ett inslag som refereras i en TT-notis.

  Konsumentverket för en dialog med Facebook för att komma till rätta med problemet. Om inte Facebook vidtar åtgärder kan verket till och med utfärda ett vitesföreläggande. Men Facebook verkar vara medvetna om problemet.

  – Det finns ju både teknisk och manuell koll på att dom annonser som läggs ut ska vara okej. Men en liten liten del av annonserna har inte varit okej och det är därför som Facebook fortsätter att jobba med att hitta en lösning så att det går att få bort dom, säger Jan Fredriksson på Facebook till Ekot.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Under årets fem första månader anmäldes 10355 nätbedrägerier till polisen. Jämfört med samma period förra året är det en ökning med 37 procent. Det berättar DN som stödjer sig på statistik från BRÅ.

  En del av ökningen kan nog bero på ökad anmälningsbenägenhet. Å andra sidan finns antagligen ett stort mörkertal, det är pinsamt att ha blivit lurad. Men bedragarna har också blivit duktigare.

  – Man har utvecklat tekniken. Sedan blir man mer sofistikerad med att dölja källan och penningströmmen. Men grunderna är samma där man lurar folk med goda erbjudanden om snabb affär och bra pris, säger Anders Ahlqvist, kommissarie på IT-brottssektionen vid Rikskriminalpolisen, till DN.

  Enligt artikeln är också en förklaring att den organiserade brottsligheten har etablerat sig på nätet.

  – Folk som sysslat med vålds- och narkotikabrott tidigare har börjat med det här nu i stället. Man tjänar lika mycket pengar, slipper slå någon på käften och brottet har ett maxstraff på två år i fängelse, säger Anders Ahlqvist till tidningen.

  Skojare finns överallt, men är speciellt vanliga på sociala medier som Facebook och på säljsajter som Blocket och Ebay.

  Sunt förnuft räcker långt när det gäller att undvika bedrägerier. Lämna aldrig ifrån dig personliga uppgifter som kontonummer och lösenord. Är ett erbjudande för bra för att vara sant gäller det att dra öronen åt sig.

  Ekot refererar DN:s artikel.

  Konsumentverket har en hel del information när det gäller handel på Internet, e-haandel inom EU och utanför EU. Dessa sidor innehåller dessutom ett antal nyttiga länkar.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Konsumentverket och Konsument Europa får återigen in många anmälningar från personer som köpt hälsoprodukter på internet, skriver Konsumentverket (KoV) i ett pressmeddelande.

  Det handlar om erbjudanden om billiga provpaket eller gratis produkter. Risken är stor att du blir lurad.

  Tidigare har varningar utfärdats mot varumärkena Beaudify, Corexin och Green Detox och företagen bakom – Blue Code Ventures, Health C-P och Formezones. Nu gäller det fler varumärken: Vitalife Detox, Slimatrex, Green coffee burn och Clean Detox.

  Problemen för konsumenterna börjar kort efter beställningen när de fastnar i avtal de inte vill ha. Det gör att de tvingas betala stora summor för ett abonnemang de inte ens vet att de har beställt.

  Skojare finns överallt, men tycks vara väl representerade i branscher som säljer hälsoprodukter, läkemedel, kosttillskott, bantningspreparat och liknande på nätet.

  Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • För att komma åt oseriösa telefonförsäljare måste lagen skärpas. Krav på skriftligt godkännande av avtal vid all telefonförsäljning bör införas, skriver KO Gunnar Larsson och PTS generaldirektör Göran Marby i en debattartikel i SvD.

  Att det fixas och trixas vid försäljning per telefon är inget nytt. Många kunder hävdar att de inte beställt något, andra att de inte ingått något abonnemang. Tidigare infördes ett krav på att samtalen skulle spelas in för bevisning, men det förekommer att det klipps i inspelningarna.

  De båda generaldirektörerna vill nu se ny lagstiftning om skriftligt godkännande av avtal vid all telefonförsäljning.

  ” Den stora fördelen är att det inte längre skulle råda några tveksamheter om vilket avtal som slutits och förtroendet för telemarketingbranschen skulle öka. Detta skulle konsumenter tjäna på, liksom alla de företag som bedriver seriös försäljning”, skriver de.

  Heja generaldirektörerna! Vi får väl se hur politikerna reagerar, de har hittills varit senfärdiga. KoV framförde ett liknande förslag 2007. Skojare ska stoppas!

  Uppdatering: Även TT uppmärksammar debattinlägget.

  Andra bloggar om: , , , , ,