Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Spel
  • Miljonlotteriet, dotterbolag till IOGT-NTO, har fortsatt med sina skojarmetoder för att värva kunder.

    Lotteriföretaget har anmälts 47 gånger till Konsumentverket hittills i år, oftast för att de har bundit sina kunder till en lottprenumeration utan att kunden vetat om det, rapporterar Ekot.

    Skojeriet går till så här: Försäljare på stan delar ut ”gratislotter”, som märkligt nog ger vinst varje gång. I det fall som Ekot beskriver var vinsten sex ”gratislotter” till det verkliga lotteriet och försäljaren ska ha försäkrat att de verkligen var gratis. Syftet är dock bara att få till ett samtal med försäljarna, i tron att du ska kunna hämta ut en ”vinst”, och få dig att lämna dina uppgifter. Hux flux är du bunden vid en prenumeration, som är svår att klara sig ur, och får en faktura i brevlådan.

    – Det är naturligtvis inte tillåtet att utelämna väsentlig information i marknadsföringen. Om ett erbjudande omfattar en prenumeration så måste det framgå klart och tydligt för konsumenten, säger Erik Fröcklin, jurist på Konsumentverket, till Ekot.

    Ekot rapporterade ursprungligen om skojeriet på sensommaren i år. Då lovade lotteriföretaget att se över sina metoder. Men anmälningarna har fortsatt strömma in. Nu säger Miljonlotteriets vd Ludwig Alholt till Ekot att företaget har gjort en kvalitetsöversyn och genomfört utbildningar av sina säljare. Han tror dock inte att effekterna av åtgärderna har märks av än.

    Med tanke på de fortsatta anmälningarna verkar de inte ha haft alltför bråttom och jag saknar åtgärder från huvudmannen, IOGT-NTO.

    Uppdatering: Nu har KoV, efter många anmälningar, fått nog och drar Miljonlotteriet inför domstol. Lotteriet har begått en rad allvarliga överträdelser i sin telefonförsäljning av lotter. Det anser KO och kräver att en marknadsstörningsavgift på tio miljoner kronor döms ut. Allt enligt ett pressmeddelande från KoV.

    Uppdatering: Lotteriets säljmetoder förbjuds med omedelbar verkan. Det blev domen när metoderna prövades i Patent- och marknadsdomstolens efter an stämning från KO. Det skriver KO/KoV i ett pressmeddelande.

    Domstolen förbjuder nu IOGT-NTO att kräva betalt för lotter som konsumenten inte beställt. Föreningen förbjuds också att ge intrycket att konsumenten vunnit, när det inte finns någon garanterad vinst eller när kravet är att konsumenten ska köpa ett abonnemang på lotter. Säljarna får inte heller påstå eller låtsas att konsumenten är utvald och har en särskild vinstchans. Föreningen förbjuds också att skapa intrycket att det inte handlar om säljsamtal.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • De hoppar på dig på stan eller i ett köpcentrum och erbjuder en ”gratislott”. Men trots att ”lotterna” har vinst varje gång vinner du inget annat än ett samtal med säljarna, där du erbjuds att prenumerera på lotter. Så värvar Miljonlotteriet, dotterbolag till IOGT-NTO, kunder.

    Konsumentverket har fått in ett tjugotal anmälningar mot lotteriet i år, förra året 40. Många anmälare anser att de inte förstått att det rör sig om en prenumeration, andra att de fått dålig information, uppger Ekot i ett inslag.

    – Konsumenten anmärker på att de inte har förstått att de får en prenumeration på köpet eller att de sagt nej men ändå har fått någon form av välkomstbrev. Så någonstans har informationen brustit om man utgår från anmälningarna, säger Erik Fröcklin, jurist på Konsumentverket, till Ekot.

    Miljonlotteriets vd Ludwig Alholt uppger för Ekot att säljarna alltid uppger att det rör sig om en prenumeration. Han tycker dock att redan en anmälan är en för mycket och medger att försäljningen kan behöva ses över:

    Det är inte första gången som Miljonlotteriet anmäls för att ha varit otydliga med prenumerationsreglerna. Redan 2011 fick lotteriet kritik från Konsumentombudsmannen för samma sak, skriver Ekot.

    Jag kan inte tycka annat än att redan ”gratislotterna” är en form av bondfångeri och knappast seriöst.

    Andra bloggar om: , , ,

  • När jag som vanligt gick igenom tidningarna på nätet slår DN:s förstanyhet (i morse) ” På tisdag kan 185.000.000 euro bli dina” till ett minne. Är det inte Euromillions som Konsumentverket varnade om för en tid sedan. Namnet var i alla fall inblandat i rent skojeri.

    Jag vet inte vilken koppling Euromillions i DN-artikeln har till skojeriet så jag har skickat ett e-brev till tidningen och frågade, men inte fått något svar. Men är det så är det märkligt att DN gör så oförblommerad reklam för lotteriet. Kanske annars också.

    Andra bloggar om: , ,

  • Playstation Uppgifter för 77 miljoner Playstation-konton har blivit hackade, något som rapporterades av TT i många tidningar. Nu går Sony ut och uppmanar alla som har Palystation-konto hos dem att kolla sitt konto och ändra lösenord, skriver TT.

    Företaget har fått utstått hård kritik på internet för att man inte omedelbart meddelade om problemen och Sonys aktie backade bland annat två procent på Tokyobörsen, skriver TT.

    Hackare uppger att orsaken till attacken mot Sony är företagets arrogans och att de skrattade att tanken att någon skulle kunna bryta sig in på deras servrar. ”Istället för att anställa säkerhetsexperter anställde de advokater”, skriver en hackare enligt PC för alla.

    Andra bloggar om: , ,

  • I flera nätspel som riktar sig till barn kan man köpa virtuella saker. Jag har tidigare berättat om Tv4-sajten blip.se där man kan köpa låtsasleksaker. Det hade ett barn hade gjort – för 30 000 kronor.

    Det senaste exemplet är ett smurfspel där man kan köpa virtuella smurfbär – för 749 kronor. Det hade två barn gjort när de använde spelet under en resa. Föräldrarnas nota slutade på 50 000 kronor, något som uppmärksammades av Sydsvenskan och TT har en artikel i många tidningar. Spelet som lanserats av det amerikanska företaget Capcom var köpt via Apples App Store.

    Det senaste fallet slutade med att Apple backade och ser till att föräldrarna får pengarna tillbaka.

    Jag har ändå flera invändningar. För det första är priset för de virtuella sakerna vettlöst högt. För det andra undrar jag om barn kan göra dessa inköp, de är för unga för att sluta avtal. Sådana avtal är ogiltiga.

    Organisationen Sveriges Konsumenter har liknande invändningar och har anmält Apple till Konsumentverket.

    – Det får vara gränser för vad man kan dölja bakom snåriga avtalsvillkor. När jag som förälder laddar ner en ”spelapp” och låter mina barn spela ett smurfspel, så innebär det naturligtvis inte att jag ger dem tillåtelse att köpa tillbehör för ett oändligt belopp, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, i ett pressmeddelande.

    Jag hoppas att Konsumentverket agerar mot inköp i spel riktade till barn. Sådant ska inte förekomma.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • spel Olika spel kan vara ett kul sätt att lära sig något. Det gäller både de klassiska brädspelen och spel på datorn. Min ena grabb lärde sig faktiskt grunderna till läsning med hjälp av Krakel Spektakels bokstavsspel på datorn, något han har haft nytta av.

    Men när grabbarna fick en ny variant av det klassiska brädspelet Monopol, började jag fundera. I stället för monopolpengar, innehöll spelet ”bankkort” och en enkel kortläsare där man satte in och tog ut de pengar som omsattes under spelets gång. Räkneövningarna med ”sedlarna” var borta, ett pedagogiskt moment saknades.

    Nu läser jag i SvD att den senaste varianten av Monopol ska spelas med datorstöd. I mitten av spelbrädet står ett datorstyrt torn som med infraröda strålar fångar upp och ger information om hur spelet fortlöper.

    Från tornet ger en datorröst instruktioner till spelarna, håller koll på pengarna och ser till så att ingen fuskar. Den nya versionen kallas ”Monopoly live” och har än så länge bara presenterats på den stora leksaksmässan i New York, skriver SvD, som läst NY Times.

    Det låter tjusigt, men jag undrar vilka pedagogiska moment som försvunnit den här gången. Att hålla reda på regler och själv räkna pengar, har faktiskt en pedagogisk funktion.

    Själv skulle jag aldrig köpa ett sådant spel, men risken är väl att de kan få det i present från någon i släkten, som inte tänkt till. All utveckling är inte till en fördel.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • DN har en artikel i ren kvälstidningsstil om hur du ska lyckas med att handla billigt på auktionssajter. Artikeln handlar egentligen om mer seriösa auktionssajter som Tradera. Vad de glömmer att varna för är den mer oseriösa sidan av branschen, som de så kallade öresauktionerna utgör.

    Du kan ju ta en titt på de kommentarer so samlats efter min varning för öresauktionen ”mr Svensson”. Öresauktioner är inget annat än rena lotterier, om inte bedrägerier.

    Auktioner är inte alltid auktioner, framför allt inte öresauktioner.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Postkodlotteriet försöker utåt verka vara något som bara idkar välgörenhet. Dt verkar väldigt tjusigt men jag har tidigare bloggat om att cirka 40 procent går tillbaka till spelarna och bara drygt en femtedel går till välgörenhet.

    Nya siffror, som refereras av TT i flera tidningar, visar att det ser ungefär likadant ut under det senaste året.

    Men den stora vinnaren här i Sverige är lotteriets Vd, Niclas Kjellström-Matseke. 2007 fick han 2,3 miljoner kronor i lön, 2008 fick han 5,7 miljoner och i fjol 2,7 miljoner. Lönen är bonusgrundad, berättar TT.

    En sådan storvinnare kanske borde hållas fram i lotteriets marknadsföring.

    Uppdatering: TV4 tjänar uppemot 60 miljoner kronor varje år på Postkodlotteriet, enligt beräkningar av mediebyrån Starcom, skriver SvD.

    Andra bloggar om: ,

  • Företaget Mr Svensson ordnar så kallade öresauktioner på nätet och har tidigare misstänkts för att bluffa. Nu finns flera anmälningar från kunder som inte fått sina varor trots att de vunnit auktionen, läser jag i GP.

    Mr Svensson drivs av ett cypriotiskt företag. På Konsument Europa finns ett 40-tal anmälningar registrerade.

    – De kontaktar oss för att klaga på att företaget inte levererar varan. Jättemånga uttrycker även sin förtvivlan på olika forum och bloggar, säger handläggare Nicolas Kovacs.

    Konsument Europa har kontaktat sina kollegor på Cypern för att få hjälp. Men de får inte längre någon kontakt med företaget – där finns inget kontor och inga anställda, bara en postbox, berättar Nicolas Kovacs för GP.

    Företaget verkar inte vara speciellt seriöst, varning utfärdas alltså.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Jag har tidigare bloggat om öresauktioner. Affärsidén är att bjuda ut dyra varor, som folk kan lägga bud på. Budgivningen startar med några ören, och höjs varje gång med någon tioöring. Men det kostar att lägga ett bud, upp till 20 kronor, det är där auktionssajten tjänar pengar.

    Nu misstänks öresauktionen Mr Svensson för att bluffa, läser jag i SvD.

    För Roger Ehrngren som hoppades på att fynda en kamera blev de utlovade rekordpriserna snabbt en besvikelse, skriver tidningen.

    För varje bud han skickade in var det genast någon som bjöd över. Och efter flera timmar framför datorn kunde Roger se hur samma signatur, med ett intervall på tio sekunder, sedan bjöd över sig själv.

    – Då förstod jag ju att det är väl ingen som är så dum att han lägger inte ett bud för 20 kronor och bjuder över sig själv hela tiden, säger Roger Ehrngren till SvD.se.

    Hos Konsumentverket har det från oktober förra året och fram till februari i år trillat in ett dussintal anmälningar mot Mr Svensson och ett antal anmälningar mot andra, liknande sajter.

    Uppretade konsumenter menar dels att företagets reklam är vilseledande, dels att det är en oetisk affärsverksamhet då man betalar pengar för att få buda, skriver tidningen. Företaget bakom sajten tillbakavisar naturligtvis kritiken.

    Öresauktioner är inget annat än maskerade lotterier!

    Andra bloggar om: , , ,